„Изключително несериозно“. Как останалите партии в парламента коментират действията на ИТН

С партиите, от които се иска подкрепа, трябва да има съвместно обсъждане на състава на цялото правителство, а не само на кандидата за премиер. Това са първите коментари на депутати от „Демократична България и „Изправи се.БГ! Ние идваме“, след като в петък „Има такъв народ“ излъчи новия си кандидат за премиер в последния момент преди президентът да им връчи първия мандат за сформиране на правителство.

Според „Демократична България“ целият състав, програма и политика на предложеното правителство на „Има такъв народ“ трябва да бъдат обсъдени. Не е достатъчно да бъде оповестено само името на кандидата за премиер Пламен Николов. Това каза депутатът от формацията Борислав Сандов в ефира на бТВ в събота.

„За целта се изискват сериозни преговори. Изключително несериозно е председателят на тази политическа формация все още да не се е срещнал с останалите, от които търси подкрепа“, каза Сандов относно лидера на ИТН Слави Трифонов.

Той каза още, че се надява представителите на най-голямата партия в парламент да „узреят“ за факта, че са се захванали с нещо сериозно, а не с „телевизионно предаване“.

Депутатът Арман Бабикян от „Изправи се.БГ! Ние идваме“ каза, че за повечето решения на ИТН формацията научава от медиите, което той определи като смущаващо.

„Проблем за нас е да знаем кой ще реализира политиката, която обещаха“, каза той в интервю за бТВ.

По думите му „Изправи се.БГ! Ние идваме“ не дава безрезервна подкрепа, въпреки че по секторните политики има общи виждания с ИТН.

Коментари за решението на ИТН извън парламента

Служебният премиер Стефан Янев пожела на кандидата за министър-председател да има „качества и нерви, за да бъде в състояние да води“. Според него в тази нетипична ситуация личността на Пламен Николов ще изиграе ключова роля.

„Дали е консенсусен, за да получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство. Този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с достатъчно дълъг хоризонт, за да направи необходимите реформи. Страхувам се, че ако това не се случи, алтернативата е криза“, каза Янев в интервю по Нова телевизия.

Според Росен Плевнелиев България е паднала в „плен на популизма“, а парламентарните партии вървят към правителство на леви популисти, което ще се основава на подкрепата на ИТН, БСП и „Изправи се.БГ! Ние идваме“.

„Когато ИТН кажат, че имат пълно сходство на приоритетите си с БСП и в същото време кажат на гражданите, че са против статуквото, нещо не се връзва“, каза бившият президент в телевизионно интервю.

Според бившия председател на Народното събрание Огнян Герджиков депутатите ще успеят да сформират редовен кабинет, който да изкара поне една година.

„Тръгнаха много аматьорски, сега нещата изглеждат по-улегнали“, каза той относно действията на ИТН в изказване по бТВ.

За кандидата за премиер Пламен Николов Герджиков каза, че макар и без политически опит лесно може да влезе в ролята на високия пост заради своя бизнес и житейския опит. Той обаче трябва да се обгради с качествени хора.

„Има такъв народ“ спечелиха на изборите на 11 юли. Те имат 65 места в парламента, а заедно с т.нар. партии на протеста „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ имат 112 депутати.

За да имат мнозинство, на тях им трябват поне 121 от общо 240 гласа в Народното събрание. Затова започнаха разговори с БСП (36 депутати), а среща беше проведена и с ДПС (29 депутати). Никой не иска да преговаря с бившите управляващи на Бойко Борисов ГЕРБ (63 депутати).

Засега нито една политическа сила не е обявила дали ще подкрепи правителството на „Има такъв народ“. Всички очакват преди това да видят състава му.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)