Изненада ли е оттегленото от Ердоган вето за членство на Финландия и Швеция в НАТО?

Изненада ли е оттегленото от Ердоган вето за членство на Финландия и Швеция в НАТО?

Снимка: Ройтерс

image0 (9K)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изигра театър през последния един месец с налагането на ветото на Финландия и Швеция и този театър целеше постигане на успех във вътрешнополитически план. В Турция догодина предстоят президентски и парламентарни избори, които са решаващи за управлението на Ердоган и той се нуждае от сериозна подкрепа от избирателите си. Това мнение изрази в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи журналистът Тайфур Хюсеин

Още по темата

Той напомни, че през последния месец в световната преса доста широко се коментираше позицията на Турция по отношение на членството на Финландия и Швеция в НАТО. Тайфур Хюсеин смята, че отмяната на ветото е успех в личностен план за Ердоган, особено след телефонното обаждане от американския президент Джо Байдън преди подписването на меморандума, с който Анкара оттегли ветото си.

„Вероятно Байдън е помолил Ердоган да отмени ветото“, коментира журналистът и потвърди, че в замяна на това снощи е имало двустранна среща между двамата президенти.
Тайфур Хюсеин оцени това като изключително положително за Ердоган, с оглед на това, че в Турция това ще се използва от управляващите във вътрешнополитически план за печелене на дивиденти.
„Външната политика на Турция се определя от един човек, има еднолично управление, а Ердоган нееднократно е посочвал, че Турция трябва да се управлява като фирма”, добави журналистът.

Относно твърденията, че руски лица регистрират фирми в Турция, за да заобиколят санкциите на Запада, той посочи, че официалната позиция на Турция е, че страната не се присъединява към санкциите на Запада, наложени на Русия. „Такава е позицията и към бизнеса, и към руските бизнесмени. Достатъчно е те да спазват турските закони, за да могат да инвестират и да търгуват в Турция“, разкри Тайфур Хюсеин.

По думите му, от официалната статистика се разбира, че има значително увеличение в покупката на недвижимо имущество от страна на руски граждани в Турция – основно в Истанбул и в курортните градове в Анталия. Според него това може да се определи като опит за прехвърляне на капитал.

По отношение на високата инфлация в Турция и значително увеличените разходи за живот Хюсеин изтъкна, че въпреки че България е на опашката на ЕС като приходи, но сме много по-напред от Турция на този етап, защото минималната заплата в Турция се равнява на 250 долара.

Ще убеди ли Ердоган съгражданите си, че той е държавният глава, който ще изкара Турция от икономическата криза и изолацията, в която се намира страната? Какви са ефектите върху турските производители обезценената лира? Започна ли внос на строителни материали от Турция в България? Кои са предизвикателствата пред турската икономика?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

https://www.investor.bg/

(Visited 40 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!