Илхан Кючюк: Сигурността ще е ключовата тема на европейските избори

Илхан Кючюк: Сигурността ще е ключовата тема на европейските избори

Сигурността ще бъде ключовата тема на тези европейски избори, смята лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк по време на среща „Към избори за Европейски парламент през 2024 г.“, която се провежда в Дома на Европа.

Кючюк и припомни двата приоритета за страната ни – Шенген и еврозоната. Темата за сигурността отново се връща на дневен ред, каза още Кючюк и допълни, че когато има война на европейска територия, няма как тази тема да не е водеща.

Все по-силно ще се поставя идеята за европейска армия, ще се търсят общи решения как да се преодоляват политическите различия в рамките на ЕС. Затова няма лесни отговори, много трудно е в толкова разделени общества да се намери общо решение, добави той.

Класическата дилема, която винаги се поставя на европейски избори, ще продължава и в този период на предизборна обстановка – национално срещу европейско, посочи още Кючюк.

По думите му винаги ще има сили, които ще казват, че държавите трябва да определят правилата, но също толкова силно би било, че ЕС трябва да играе по-голяма роля. Това се видя по време на пандемията и по време на войната, когато голяма част от европейското общество казваше, че Европа ще бъде по-слаба. След пандемията Европа излезе по-силна, обединена и с общи решения, смята Кючюк.

Той коментира и войната, посочвайки, че 70 години на европейския континент не е имало война и „това може да се разглежда като провал на европейската архитектура за сигурност, в която участваше и Руската федерация“.

Всички идеи да се налага тезата, че ЕС ще бъде по-слаб, не са верни, защото се видя, че ЕС има своя резонен отговор, добави той.

Европа е нашият общ дом и както си устроим дома, така той ще изглежда и така ще работи. Ако не сме доволни от състоянието на демокрацията и начина, по който работи ЕС, определено има теми, по които трябва да разсъждаваме по-сериозно, а ако намерим общи и по-добри решения, да се опитаме да коригираме настоящето положение, допълни Кючюк. (БТА, Десислава Пеева)

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)