Имунизационните пунктове не знаят откога ще слагат бустерната доза

Въпреки че здравните власти препоръчаха поставянето на трета доза, все още няма яснота как и къде ще бъде поставяна тя. Вече обаче има запитвания за трета игла по имунизационните пунктове.

„Има запитвания, да, но ние проверихме вече. Все още не ни е настроена програмата и ще видим откога ще започнем да работим евентуално с трета доза“, д-р Даниела Добрева

Не липсват и хора, които обмислят допълнителна доза.

„За съжаление, Делта варианта на коронавирус засяга всички, включително и децата. Имам хоспитализирано дете от моята листа, което е на 30 дни кърмаче. Има също и по-големи деца хоспитализирани, което означава, че там трябва също сериозно отношение“, смята д-р Айдън Джиниев.

„За децата аз съм твърд привърженик, че децата трябва да се имунизират. Децата над 12 години обезателно трябва да се имунизират. Децата не само носят зараза, те могат и да я предават, а и възрастните могат да предават заразата на децата“, посочи имунологът акад. Богдан Петрунов.

Въпреки опасността от Делта варианта, личните лекари не наблюдават засилен интерес към имунизацията на деца.

И здравният, и просветният министър обещават присъствено обучение на децата до края на година. Преминаване към дистанционно обучение ще има само локално.

„Изключения сме предвидили за най-малките, от 1-4 клас сме казали максимално в училище, само в краен случай ги извеждаме и другите изключения са 12 и 7 клас, защото на тях им предстоят изпити“, посочи проф. Николай Денков.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева по Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/………….

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!