Интерпол издирва двама руснаци и португалец заради взрива в Бейрут през август

Разрушенията след взрива в Бейрут

Двама руснаци и един португалец са издирвани от Интерпол заради взрива в ливанската столица Бейрут през август, който отне живота на над 200 души. Те са свързани с превозването на хиляди тонове амониева селитра, причинили смъртоносната експлозия.

Взривното вещество е превозвано с кораб и е било предназначено за Мозамбик. Корабът обаче е бил изоставен на пристанището в Бейрут и амониевата селитра е била преместена в склад, където е престоявала шест години до взрива на 4 август 2020 г.

В сряда ливанската държавна Национална новинарска агенция съобщи, че Интерпол издирва с червени бюлетини собственика и капитана на кораба, които са руски граждани, както и португалски търговец на амониева селитра. Червените бюлетини са издадени по искане на главния прокурор на Ливан Гасан Кури, съобщи ливанската държавна агенция.

image0 (9K)

Имената на тримата издирвани не се съобщават и издадените за тях червени бюлетини не са публични. Други медии обаче ги идентифицираха като бившия капитан на кораба Борис Прокошев, собственикът му Игор Гречушин и португалският търговец, собственик на превозваната амониева селитра, Хорхе Морейра.

Пред руската държавна агенция ТАСС Прокошев каза, че все още не е известен официално от властите. „Все още не съм получил никакви документи“, е цитиран да казва той. „Ще видя как ще се развие ситуацията и ще се защитавам сам. Нямам пари за адвокати. Не се смятам за виновен.“

Корабът „Росус“, натоварен с близо 3000 тона амониева селитра, е плавал под молдовски флаг от черноморското пристанище Батуми в Грузия към Мозамбик. През 2013 г. корабът е пуснал котва в пристанището на Бейрут и заради „технически проблеми“ и дело, заведено срещу собствениците му от ливанска компания, е останал там.

Пристанищните власти са преместили пренасяната от него амониева селитра в склад, където веществото е останало до взрива на 4 август. След трагедията са арестувани над 25 заподозрени, повечето от които са служители на пристанището и на митниците в Ливан.

Преди месец служебният премиер на Ливан Хасан Диаб и трима бивши министри бяха обвинени в престъпна небрежност заради взрива.

Според разследване на Ройтерс непосредствено след взрива, централните власти в Ливан са били предупредени за опасността от взрив, но не са предприели нищо.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!