Инфлацията „изгаря“ събраните накуп пари, масово ги влагаме в имоти

Все повече купувачи на имотния пазар пазаруват жилища не от необходимост или с чисто инвестиционна цел, а като вариант да се преборят с растящата инфлация. Заедно с ниските лихви по жилищните кредити това са двата основни фактора, които през последната половин година движат пазара. Това обясняват брокери на недвижими имоти пред „Труд”.

Официалната инфлация вече достигна 10%, а прогнозите са, че цените ще продължат да растат, включително и на строителните материали. Същевременно банките сложиха такси за съхранение на по-големи суми от страна на клиентите. Това кара все повече хора с налични пари да ги инвестират в имоти, за да ги спасят от високата инфлация.

Още по темата

2 апр 2022 11:57

213

Сред причините за покупка на жилище през последните две години бе и пандемията от COVID-19, която принуди хората да прекарват повече време в дома си и ги накара да търсят по-добри условия на живот. Това увеличи интереса както към селските къщи в близост до големите градове, така и към апартаментите с по-голяма площ, които да позволят на всеки член от семейството да има своето лично пространство, обясниха професионалистите.

Към момента лихвите по ипотечните кредити са много изгодни, което реално прави и сделките такива, въпреки значителното поскъпване на имотите през последните 5 години, обясниха брокери. Ако през 2016 г. един двустаен апартамент можеше да се купи за 55 000 евро, сега същият струва 90 000 евро. Но заради по-ниските лихви сега вноската по кредита ви ще е със 100 лв. по-малка месечно – вместо 750 лв. ще бъде около 650 лв., изчисляват експертите. Това прави сделките добра инвестиция предвид постоянното обезценяване на авоарите ни от инфлацията и поскъпващите такси, които правят обслужването на средствата ни във финансовите институции все по-скъпо, обясниха от сектора на недвижими имоти.

Броят на сключените сделки расте с около 20% на годишна база, като търсенето продължава да изпреварва предлагането. Увеличава се и делът на покупките, направени с ипотечен кредит – ако към есента на 2020 г. те са около половината от всички сделки, то днес външно финансиране се ползва от около 60% от купувачите на имоти.

Тенденцията за инвестиция в имоти доведе и до разпродаване на „залежали” имоти, които над 10 години чакат своите купувачи. Това са недвижимости, чиито собственици не са търсили сделки на всяка цена, а са искали да получат определена сума за него и сега пазарът е догонил тези им изисквания, обясниха брокери.

Голяма част от имотите доскоро се продаваха още „на зелено”, а някои нови сгради на топ локации дори правят списък с чакащи клиенти и при издаване на строително разрешително проектите се разпродават изцяло в рамките само на 2-3 седмици. Тенденцията обаче се обръща заради поскъпването на строителните материали, което доведе до несигурност за част от проектите, както и до допълнителни клаузи към договорите, че цената на вече капарирания имот може да расте в процеса на изграждане заедно с поскъпването на строителните материали например.

Доскоро близо 50% от имотите, чиято офертна цена е около 1000 евро на кв. м, успяваха да се реализират още преди първа копка. Заради пандемията, поскъпналите газ, ток и горива, контейнерите, както и военните действия в Украйна ситуацията се промени. Цената на строителните материали през последната година се увеличи от 30 до 60 на сто, което значително увеличи и себестойността на строителната продукция, а оттам и направи сделките „на зелено” изключително неизгодни за инвеститорите. Малка част от предприемачите си позволиха и да развалят вече сключени сделки и да връщат депозити за имоти „на зелено” в случай, че купувачите не искат да доплатят за имотите.

Според прогнозите на брокерите цените на имотите ще продължат да растат плавно и тази година ще бъде поредната рекордна по отношение на сключените сделки на имотния пазар.

Купуваме 80 кв. сантиметра в София с 1 заплата

С една средна заплата в София могат да се купят средно 80 кв. сантиметра жилищна площ. Това показват данните на Националната асоциация на строителните предприемачи. Този показател е бил същият и през 1986 г., когато доходите у нас в абсолютна стойност бяха по-малки, но и цените на имотите бяха по-ниски. По времето на социализма възможността да си купиш жилище в столицата, ако ти позволят, е била същата както днес.

България е на 20-то място в света по достъпност на апартаментите, показва  изследване на британската компания Рууфинг Мегастор. За да си купим дом от 100 кв.м. трябва да се трудим неуморно 13 години и да спестяваме всичко, като не харчим заплатата си за нищо друго, са изчислили експертите. В това отношение се оказва, че изпреварваме съседите, тъй като със средна заплата, която спестяваме изцяло, жилище в Турция можем да купим след 14,5 г., в Гърция след 16,7 г., а в Румъния след близо 17 години.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)