Инфлацията при масовите стоки скочила до 40% за година

Инфлацията при масовите стоки скочила до 40% за година

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

image0 (9K)

Няма обяснение за високата инфлация у нас от 18% при средно 8%-9% за ЕС, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.

Той допълни, че инфлацията при масовите стоки е още по-висока – над 40% на годишна база.

Още по темата

20 сеп 2022 09:40

198

18 сеп 2022 08:45

62

Според Пламен Димитров цените могат да се намалят чрез действия на регулаторните органи.

„Регулаторите трябва да влязат в час възможно най-скоро. Когато си влязат в час, могат да управляват цените – не административно, а чрез прозрачност при ценообразуването“, заяви Димитров.

От началото на седмицата КНСБ започна национална протестна кампания.От синдиката настояват за актуализация в бюджета за тази година, минималната работна заплата да стане 850 лв. от първи януари, заплатите в бюджетната сфера да се повишат с 12% от 2023, а от юли – 12-процентно увеличение и на пенсиите. Целта е да се покрият средноинфлационните разходи.

„Това не е стачка. Това е една кампания да се поиска компенсация на инфлацията преди края на тази година. И да запазим работните места. Сега е времето да кажем на политиците, които отиват на избори, че най-важното нещо са доходите на хората в тази криза. Затова смятаме, че именно сега е моментът да направим това. Всичко друго е важно като политики, но това е най-важното“, изтъкна той.


 

https://www.dnes.bg/

(Visited 15 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon