Инфлация, политическа нестабилност… Но икономиката ни се справя добре

Въпреки проблемите с енергийните източници и продължителната политическа нестабилност българската икономика отбелязва растеж и показва, че пазарните механизми на саморегулиране действат. Това коментира проф. Ганчо Ганчев, икономист и преподавател в ЮЗУ, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Парадоксът е че икономиката не е толкова зле, колкото се оплакват бизнесмените и хората, има растеж, има и силен износ. Наистина нарастват цените на енергоносителите, но растат и цените на продукцията, която изнасяме, което компенсира бизнеса ни. По-големият проблем е задаващата се рецесия в Европа, особено в Германия и други големи икономики, което ще се отрази негативно“, смята той.

По негови думи една рецесия в Германия, която е най-важният ни търговски партньор, би означавала намаляване на поръчките за нашите промишлени предприятия, забавяне на растежа и увеличаване на безработицата у нас. Професорът отбелязва, че в момента безработицата е на много ниски нива заради силното търсене на работници във военно-промишлената индустрия.

Гостът очаква през зимата да има високи цени на парното и на другите енергоизточници, но тази несигурност около доставките на газ да бъде решена, защото „ние все пак имаме някакви алтернативи. Що се отнася до Газпром, може да има смисъл да се проведат преговори, но всичко зависи от политическите решения в Кремъл. В крайна сметка това е бизнес, а и основните ни европейски бизнес партньори плащат в рубли“, посочва той. Въпреки това проф. Ганчев е категоричен, че процесът на откъсване на Европа от Русия е необратим, защото е изгубено доверието, а в момента най-големия доставчик на газ в Европа не е Русия, а САЩ.

Според него структурата на следващия парламент в България ще възпроизведе това, което има сега с някои модификации, които няма да са в положителна насока. Вероятно пак ще бъде трудно съставянето на коалиция. „Крайно време е някои политици да отстъпят отстрани, те са пречка пред обединението в България и просто трябва да се отдръпнат от политическата сцена“, смята той.

Най-важните задачи пред едно евентуално правителства са стабилната политика в областта на енергетиката, решаването на проблемите с Плана за възстановяване, за да можем да използваме всички ресурси, и разработването на разумна средносрочна политика за ускоряване на растежа, което е доста сложна задача, добавя гостът.

„България има най-мърлявата инфраструктура в региона – пътища, канализация, водопровод, градска среда. Необходими са инвестиции и огромни ресурси. 30-40% от страната на практика е във воден режим, канализацията е остаряла и губим много вода, да не говорим за състоянието на пътищата. Поне 10-15 милиарда трябва да бъдат вложени, за да се решат тези проблеми, а това може да стане само със външен заем“, каза още гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)