Ирак гласува за парламент за първи път след поражението на „Ислямска държава“

Иракчаните гласуват днес на първите парламентарни избори, откакто страната им обяви победа над екстремистката групировка „Ислямска държава“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от бТВ.

[ad id=“225664″]

Гласът на избирателите ще представлява оценка за управлението на премиера Хайдер ал Абади и обещанието му за по-голямо участие в политическия живот на сунитското малцинство.

Сред основните теми в предизборната кампания бяха ширещата се корупция, влиянието на Иран и бъдещето на американските войски, намиращи се в Ирак.

[ad id=“263680″]

За 329 места в парламента ще се борят близо 7000 кандидати от повече от десет политически коалиции.

Малцина обаче очакват драстична промяна в управлението. Начело на най-силните коалиции, които се очаква да спечелят най-много места, стоят същите партии, които определят иракската политика от 2003 г. насам.

Премиерът Абади ще се бори да запази поста си, но ще срещне силен съперник в лицето на предшественика си Нури ал Малики и кандидатите от коалиция Фатах, които са в тесни отношения с влиятелните, преобладаващо шиитски милиции.

Фатах се оглавява от бившия министър на транспорта Хади ал Амири, който стана висш командир на милиция, която водеше борба с ИД. Много от кандидатите в неговата листа също са бивши командири от такива сили, прекъснали официално връзките си с тези милиции, за да се борят за изборна длъжност.

[ad id=“236999″]

Във връзка с изборите в цял Ирак са въведени засилени мерки за сигурност. В изборния ден в Багдад, Мосул и други големи градове ще е в сила полицейски час, а пътуванията между провинциите са ограничени. От вчера са затворени летищата и граничните пунктове. Екстремистите от ИД вече нямат укрепления на територията на Ирак, но все още имат влияние в части от Сирия и на места по иракската граница.

[ad id=“237001″]

За първи път тази година в Ирак ще се използва система за електронно гласуване в опит да се намалят измамите и да се ускори преброяването на гласовете. Резултатите ще бъдат обявени до 48 часа след затваряне на изборните секции.


image0 (9K)