Иран е доставил на Русия стотици балистични ракети от януари, според Ройтерс

Иран е доставил на Русия стотици балистични ракети от януари, според Ройтерс

Иран е започнал да доставя на Русия голям брой мощни балистични ракети земя-земя, съобщи Ройтерс, позовавайки се на шест анонимни източника. Украйна няма данни за такава сделка.

Новината идва на фона на руска офанзива в навечерието на втората годишнина от началото на войната на Русия срещу Украйна. Украйна отстъпи в събота позициите си в Авдиивка, като за основна причина се сочи липсата на артилерийски боеприпаси. Представители на Републиканската партия на САЩ спряха в Конгреса гласуването на пакета с военна помощ.

Според три ирански източника става въпрос за около 400 ракети от семейството Fateh-110, като например Zolfaghar. Те са с обсег на действие от 300 до 700 км и се изстрелват от пускова установка, разположена на камион.

Украйна няма данни за такава сделка. „Засега нашите официални източници нямат информация за получаването на ракети, особено на такъв голям брой“, каза говорителят на военновъздушните сили на ВСУ Юрий Игнат в ефира на националния телемаратон.

Един от източници на Ройтерс заяви, че окончателното споразумение е постигнато в края на миналата година на срещи между военните на двете страни в Техеран и Москва. По думите му първите доставки са започнали в началото на януари. Друг източник заяви, че вече са доставени поне четири партиди ракети, а през следващите седмици ще има още доставки. Трети източник заяви, че ракетите се транспортират както по Каспийско море, така и по въздух.

Този събеседник на агенцията, който е наясно с броя на доставките, е цитиран да казва: „Ще има още доставки. Няма причина да ги крием. Имаме право да изнасяме за всяка държава, която пожелаем.“ Наложените от Съвета за сигурност на ООН ограничения върху износа на ирански ракетни технологии наистина изтекоха през октомври. За удължаването им ще е необходимо Русия да не възрази.

Източник на Ройтерс в САЩ заяви, че американското разузнаване има индикации за активен напредък в руско-иранските преговори за доставки на ракети, но все още не е наблюдавало самите доставки.

Министерствата на отбраната на Иран, Русия и Украйна, както и Корпусът на гвардейците на ислямската революция, който контролира производството на ирански ракети, или отказаха коментар, или не отговориха на запитванията.

От 2022 г. насам Иран доставя на Русия големи количества ударни безпилотни летателни апарати Шахед 131/136, които тя използва почти ежедневно за атаки в тила на Украйна (в Русия тези безпилотни летателни апарати се наричат Геран-2, като също така се съобщава, че производството им е частично преместено в Елабуга в Татарстан).

През последните седмици руските сили също така изстреляха балистични ракети, произведени в Северна Корея, по Украйна. Според украинските военни те не са много точни.

Ракетите от семейството Фатех-110 са много по-точни, цитира Ройтерс експерта Майкъл Люис от Института за международни изследвания Мидълбъри в Монтерей, Калифорния. „Те се използват за насочване към неща, които имат висока стойност и трябва да бъдат поразени с точност“, каза той.

През ноември Иран заяви, че е финализирал договореностите с Русия за предоставяне на изтребители Су-35, бойни хеликоптери Ми-28 и самолети за обучение на пилоти Як-130.
Анализаторът Грегъри Бру от Eurasia Group, консултантска компания за политически рискове, заяви, че Русия е удобен съюзник за Иран.
„Отношенията са транзакционни: в замяна на безпилотните самолети Иран очаква повече сътрудничество в областта на сигурността и модерно въоръжение, особено съвременни самолети“, каза той.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)