Искате нов апартамент? Ще ви излезе все по-солено

Искате нов апартамент? Ще ви излезе все по-солено

С близо 20% са се повишили цените на новото строителство през 2022 г. Сред факторите за поскъпването на имотите у нас са чувствителното повишаване на стойността на човешкия труд и по-скъпите качествени строителни материали.  

Мария Найденова реновира апартамента си. Забелязва, че цените на строителните материали са поскъпнали.   

„Изцяло баня, отделна тоалетна, отделна кухня и всички помещения спални, хола и антрета. Което мисля, че е повишено през последните години е цената на облицованите плочи фаянс, гранитогрес и теракот. Всички останали смесителни материали са на сравнително същите цени“, казва Мария Найденова.

Още по темата

25 май 2023 19:58

120

За 110 кв.м апартамент тя е предвидила бюджет от 15 хил. лв., като по-голямата част ще отиде за човешки труд.  

„По-голямата част е за човешкия труд. Цената на услугите е нараснала неимоверно. За материали към 5-7 хил., а за човешки труд може и 8 хил. лв.“, обясни тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Заради поскъпналите строителни материали и по-скъпия на човешки труд цените на недвижимите имоти също са се повишили. Експерти забелязват тенденция на покачване.  

„Тенденцията за повишаване на цените се запазва. За предстоящата 2023 г. очакваме с по-малък процент. Но тъй като инвеститорите и строителите залагат на все по-качествени проекти, това което свързваме повишението на цените, повишението на работната ръка, съответно води до повишаване на крайния продукт, който е завършен и купувачите търсят“, коментира Костадинка Канурова, консултант недвижими имоти.

Вижте повече в репортажа на Светослава Шикова

https://www.dnes.bg/

(Visited 62 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)