Искат язовир „Овчарица“ да бъде добавен в списъка на комплексните и значими язовири

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлагат язовир „Овчарица“ в Югоизточна България, непосредствено до ТЕЦ „Марица-Изток-2″да бъде добавен в списъка на комплексните и значими язовири.

Предложението за промяната в Закона за рибарството и аквакултурите бе представено от министър Емил Димитров по време на заседание на ресорните комисии, съобщи БНР.

МОСВ отговаря за 52 големи язовира, които покриват около 85% от водния ресурс на страната.
„Всички енергийни (язовири) са в този списък. Този са го изпуснали –  язовир „Овчарица“. Безспорно този язовир трябва да бъде винаги пълен. Нямаме иначе енергетика. Трябва да влезе в националнозначимите, за да му подсигуряваме вода от „Копринка“ и от „Жребчево““.

Друго предложение на Екоминистерството е рибата да бъде преместена от значимите язовири. Според министъра това ще реши проблема със скритата приватизация и неограничените права на концесионерите.

„Нека тези 52 националнозначими язовири да ги запазим. Има 6000 други. Нека да си ходят там, да правят каквото искат. Само за пример. НЕК плати 800 000 на някакъв, че му умрели рибите, които бил сложил в техен язовир. Това е все едно да дойда във вашия апартамент, да влезе в една стая и оттам нататък да ви казвам вие как трябва да си ползвате апартамента“, каза Емил Димитров.

„Мисля, че човекът е по-важен от рибите“, допълни екоминистърът.


image0 (9K)