Истинската история в сценария на „Завинаги“ никак не е розова, колкото е в сериала

Хитовият турски сериал „Завинаги“ завладя и българските зрители, като в момента се излъчва втори сезон на теленовелата. Нейният сценарий е базиран на истинска история, случила се в края на 20 век.

Филмът е създаден по романа „Върни се към живота“ на една от най-известните психиатри в Турция д-р Гюлсерен Будайъджъоолу. Каква обаче е истината, която дори сценаристите не са успели да понесат и са променили случките и събитията изключително много. Авторката доста се е противила, но в крайна сметка се е съгласила с промените, като за нея е останал подборът на актьорите, които ще изпълнят ролите в сериала.

Психиатърката била изключително доволна от играта на Ипек Белгин. Възрастната актриса толкова достоверно влиза под кожата на Есма султан, че внуците на прототипа ѝ не пестели комплименти за превъплъщението ѝ.

Аслъ Енвер(Сюрея) играе истинската Юлкю Юст, а Йозджан Дениз (Фарук) – богаташът Али Сарпкан.

Юлкю действително е музикант и на едно свое участие среща чаровния, богат бизнесмен от Бурса Али Сарпкан. Любовта им е красива, женят се и младата жена попада в нов свят в огромната семейна къща, но… като нежелана снаха. В романа тя казва: Имах чувството, че ходя по звездите, а съм подписвала присъдата си…

В действителната история героинята на Сюрея има изключително труден живот, който в сериала не само е силно смегчен, но направо изглежда розов. От една страна е ужасното отношение на свекърва ѝ, а от друга е съпругът, който е бил тиранин. Той кара съпругата си да се откаже от музиката, за да продава конфекция. Мъжът пилее натрупаното семейно богатство в пиене и комар, а когато съпругата му помята първите си три мъжки рожби и отключва шизофрения, той се опитва да я вкара в лудница.

Младата жена ражда живо момиченце, но вече е толкова изтерзана, че оставя детето да расте без грижа и без ласка, дори я малтретира. Дъщеричката ѝ става неволна причина да затворят майка ѝ за дълго.

Истинската свекърва се научава да обича нежеланата си първоначално снаха. Големият проблем обаче остава съпругът. Въпреки това Юлкю продължава да го обича, но през 2000 година окончателно го напуска.

Когато излиза сериалът на екран, Юлкю се връща към красивите спомени от младостта си, загърбила лошото от миналото.


image0 (9K)