ИТН искат правителство без Асен Василев. „Демократична България“ настоява за кабинет с първия мандат

Малко вероятно е „Има такъв народ“ (ИТН) да подкрепи правителство с премиер Асен Василев, но от партията ще направят „всичко по силите си“, за да бъде съставен кабинет. От „Демократична България“ (ДБ) пък ще настояват да се направи правителство с първия мандат, който по правило ще бъде връчен на „Продължаваме промяната“ (ПП).

Това стана ясно от думите на зам.-председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и съпредседателя на ДБ Христо Иванов във вторник. Представители на двете партии бяха на консултации при президента Румен Радев за сформиране на правителство в рамките на това Народно събрание.

Тошко Йорданов каза, че от ИТН ще участват в преговори за съставяне на правителство, ако бъдат поканени.

„Ние ще направим всичко по силите си, но не на всяка цена“, каза Йорданов. Той отново повтори, че партията му няма да подкрепи кабинет, в който присъства Кирил Петков, и добави, че е „малко вероятно“ да дадат подкрепа и за Асен Василев като премиер.

„Ще подкрепим кабинет при ясни правила, без Кирил Петков да присъства в него. По възможност би било добре Асен Василев да не е там. Те са си политически лидери. Да си ръководят партията, както прави Слави Трифонов. Да дават политически съвети, да взимат политически решения, но да бъде кабинет от професионалисти, с ясна програма за определен период от време – една година“, каза Йорданов.

Държавният глава Румен Радев прие представители на ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) - Станислав Балабанов, Ива Митева и Тошко Йорданов.


Държавният глава Румен Радев прие представители на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) – Станислав Балабанов, Ива Митева и Тошко Йорданов.

След ИТН при президента дойдоха и тримата съпредседатели на ДБ – Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Иванов каза, от че формацията ще положат усилия да бъде съставен кабинет с първия мандат.

Първият е този, който продължава да е най-натоварен с очаквания от избирателите, каза Иванов.

Президентът Румен Радев и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов


Президентът Румен Радев и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов

Последни във вторник ще проведат консултации при президента представителите на „Възраждане“.

В понеделник на срещи при президента се явиха опозиционните ГЕРБ-СДС и ДПС, а „Продължаваме промяната“ и БСП отложиха консултациите заради работата по актуализацията на бюджета.

След като в понеделник сутрин Кирил Петков подаде оставката на правителството, се стартира процедурата за сформиране на ново в рамките на 47-ия парламент. Това означава, че Радев трябва да даде мандат за сформиране на кабинет първо на ПП, след това на ГЕРБ и накрая на една от другите партии по негов избор.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .

(Visited 39 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.