И

Личностите на Стара Загора в „Кой кой е“ са подредени по азбучен ред, а не по време или значимост. Целта е създаването на местна „Уйкипедия“, която всички заедно да попълваме, запазвайки старозагорци завинаги живи.

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О

 

П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

Ива Тенева Минчева

Роденa на 19 март 1976 г. в Стара Загора. Завършва основно образова­ние и Математическа гимназия „Гео Милев” в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1993). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.


Ивайло Ганчев МИТЕВ; 16. 07.1957 г., Стара Загора; икономист; висше образование;


Ивайло Драганов Драганов; 28.12.1957 г., Стара Загора; проектант; строителен инженер


Ивайло Начев ИВАНОВ; 20.10.1973 г., Загора; икономист; висше образование

Хоби: да си правя сметката; самодеец /народни танци/.

Девиз: За да имам правилни решения се нуждая от надеждна и навременна информация.


Ивайло Стойчев ИВАНОВ; 12.10.1984 г., Стара 3агора; завършил СУ „Т. Каблешков“ постижения: пет пъти шампион на България, участник на три Европейски първенства.

Хоби: борба, риболов.


Иван Александров ИВАНОВ; 08. 02. 1952 г., гр. Симеоновград; строителен инженер; висше образование.


Иван Атанасов АРАБАДЖИЕВ, 21.11.1966 г., Стара Загора; художник; завършил учителски институт в Дупница, специалност изобразително изкуство и трудово обучение; участник в градски и окръжни художествени изложби в Стара Загора; участник през 1995 и 1997 г. в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово, в съвместни изложби в Плевен, Раднево, Поморие и др. Негови картини има в галерия „Илия Бешков“-Плевен, художествената галерия в Раднево, в частни колекции в страната и чужбина.


Иван Атанасов ДЖОНДЖОРОВ; 28.05.1938 г., с. Брестовица, Пловдивско; икономист; висше икономическо образование

Хоби: спорт.


ivan ivanov_resizedИван Атанасов Иванов

Роден на 1 март 1971 г. в Стара Загора, в семейството на Атанас и Мария Атанасови. Учи в ЕСПУ „Хр. Смир­ненски” в града и участва в танцовия състав на учили­щето. Завършва СПТУ – УПК, специалност строителс­тво, в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1988 – 1992). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната. Има дъщеря Мария и син Атанас.


Иван Атанасов ПЕТКОВ; 18. 12. 1971 г., Стара Загора; фоторепортер; средно образование;

Хоби: спортен бридж.


Иван Борисов ПОПОВ; 13.11.1959 г., с. Елхово, Старозагорско; инженер дървообработване и мебелно производство; висше образование

Девиз: Вярвай в приятелите си и в себе си.


Иван Василев ГЕОРГИЕВ; 19.11.1951 г.; архитект; висше образование; има награди от литературни конкурси


Иван Ганчев ИВАНОВ; 12. 09. 1949 г.; архитект; висше образование; постижения в областта на градоустройственото и териториално развитие на област Стара Загора и архитектурни проекти на територията на областта и страната; управител на архитектурно бюро „Форум“, Стара Загора

Хоби: любовта към българската възрожденска къща

Девиз: Професия, хоби и печелене на пари е удоволствието.


ИВАН ГАРВАНОВ

1869-1907

Роден в Стара Загора. Един от най-ревностните деятели на Македоно-Одринското освободително движение. През 1897 г. създава в Солун Българско тайно революционно братство. След разтурянето на братството, застава начело на ЦК на ВМОРО (1901). Под негово ръководство, през януари 1903 г. в Солун заседава конгресът, който взема решение за избухване на Илинденско-Преображенското въстание. Убит е на 28 ноември 1907 г. в София.


Иван Георгиев БОЖКОВ, проф.; 21.02.1934 г., с. Оризово; ветеринарен лекар; висше образование; дългогодишен преподавател във Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет; депутат в 7 Велико народно събрание, Председател на Общинския съвет в Стара Загора в периода 1999-2003.

Хоби: поезия, спорт

Девиз: Да се обичаме и да си помагаме.


Иван Георгиев НИКОВ; 17. 09.1968 г., Стара Загора; лекар; висше образование – медицина; Хоби: литература.


ivan ginev kolevИван Гинев Колев

Роден на 13 октомври 1982 г. в Стара Загора, в семейството на Гиньо и Антоанета Колеви. Има брат Тодор. Завършва Х-то ОУ „Св.св. Кирил и Методий” в града. Работи във фирма „МИГ-Транс” в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зор­ница”. Участва с ансамбъла в концерти в града и стра­ната.


Иван Денев ПОПОВ; 25.05.1950 г.; педагог; полувисше образование


Иван Димитров МАВРЕВ; 13. 08. 1954 г., с. Радовец, общ. Тополовград; ел. инженер маш. апарати; висше образование;

Хоби: работохолик.

Девиз: Труд, труд, труд и не се оплаквай.


Иван Димитров ЧУКУРОВ; 17.04.1948 г., Стара Загора; учител; полувисше образование


Иван Душев ГАВАЗОВ; 26.04.1942 г.; педагог; полувисше образование; бизнесмен


ivan jeliazkov_resizedИван Енчев Желязков

Роден на 14 май 1945 г. в с. Еленово, Новозагорско, в семейството на Енчо и Минка Желязкови. Има сес­тра Зафира и брат Желязко. Завършва основно обра­зование в селото СУМ по месопреработване – колба­сарство, в София, Строителен техникум, специал­ност архитектура, в Стара Загора и АМТИ – ръково­дител на битови състави и хорове, специалност на­родно пеене и тамбура, в Пловдив. Работи в ГНС – отдел „Изкуство и култура”, завеждащ художествена самодейност, ансамбъл „Загорче”, ръководител на битов детски оркес­тър и Школа за народни инструменти и директор на Дом на култу­рата на железничаря, в Стара Загора. Оркестрант е в АНПТ „Зорница” (от 1970). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и чуж­бина, и в състава „Броеница” при читалището и в турнета на ансам­бъл „Зорница” до Чехословакия и др. Има съпруга Динка и син Ясен.

*Баща му Енчо свири на кавал, брат му Желязко – на кларнет и гайда, а синът им Ясен – на китара и кларнет.

Иван свири на тромпет, саксофон, акордеон и тамбура. Ръководител е на битов хор в Бирена фабрика в Стара Загора и е награден със златен медал на Четвъртия републикански фестивал. Ръководи състави в ста­розагорските села – Бъдеще, Коларово, Калояновец, Черна гора, Гра­нит и др. Корепетитор е на танцови състави в VI-то и Х-то ОУ и в ТМТ „Н.Й.Вапцаров” в Стара Загора.


ivan sertev_resizedИван Желязков Сертев

Гъдулар в оркестър „Зорница”.


Иван Иванов БОРИСОВ; 06.04.953 г.; ветеринарен лекар; висше образование; научна област: ветеринарна хирургия и ветеринарна стоматология. Защитил е дисертация по проблемите на гнойната хирургическа инфекция при селскостопанските животни. Създател и основател е на първия ветеринарностоматологичен кабинет и учебна дисциплина по ветеринарна стоматология. Автор е на първото издание на учебник по ветеринарна стоматология и първото издание на учебник по ветеринарна стоматология и орална хирургия. Съавтор е на учебни помагала, ръководства в областта на ветеринарната хирургия и стоматология. Има научни публикации във Франция и Австрия. Член е на Европейската асоциация по ветеринарна стоматология.


Иван Иванов Бороджиев

Роден на 30 октомври 1930 г. в Мъглиж, в семейството на Иван и Донка Бороджиеви. Има брат Петър. За­вършва основно образование в града и Втора мъжка гимназия в Стара Загора. Участва в училищните хо­рове в – село Малък манастир, Елховско и в село Бог­даново, Бургаско, където е ученик на народната пе­вица Янка Рупкина. Като военнослужещ в Русе е конт­рабасист в ансамбъла на Трудови войски и създава гарнизонен хор. Участник е в хора и оркестъра на СПТУ по селскосто­пански машини в Мъглиж и певец в операта в Казанлък. Работи като помощник-геолог в мина „Чумерна” и в мина „Лев”. След това се явява на изпит по бас-флигорна и получава солистична категория. Участва в градския професионален оркестър в Пловдив. Свири на фа­гот и на контрабас в операта в Русе и създава първи хор от 108 души в село Пиргово, Русенско. Свири на туба в Старозагорската опера. Акомпанятор-контрабасист е на оркестър „Зорница” (от 1972). Има записи в Радио Стара Загора с анасамбъла и с изтъкнати народни певци в Стара Загора, Ямбол и Сливен. Участва с ансамбъл „Зорница” в концертни програми и в турнета до Молдова, Украйна и Италия. Медалист е на Третия републикански фестивал на художествената самодейност в Хасково и лауреат – в Плевен. Има съпруга Недялка и син Иван.

*Баща му Иван е бил кавалджия, съпругата му Недялка е певица, а синът им Иван – флейтист-саксофонист.

След пенсионирането си той работи като овощар-градинар.


Иван Иванов ГРИГОРОВ, д-р; 10.09.1947 г.; зооинженер; висше образование; научна област: зайцевъдство хранене и технологии, дивеч отглеждане на животни за скъпи кожи, хранене и технологии; опазване на животни, застрашени от изчезване (бозайници и птици); има публикувани научни и научно-популярни статии; автор е на учебници, книги и ръководства: зайци и дивеч;

Хоби: Дивата природа и отглеждането домашни любимци.

Девиз: Не постъпвай с другите така, както не искаш да постъпват другите с теб.


Иван Иванов ЕНЕВ; 23.03.1944 г.; ветеринарен лекар; висше образование; научно направление: епидемиология и заразни болести на животните; защитил дисертация през 1987 г.; хабилитиран труд за професор 2002 г., автор на учебник по заразни болести; има патентовано изобретение на ваксината „Тифвак“ – против акутния тиф при кокошки носачки.

Хоби: интернет и пътуване в чужбина

Девиз: Честност и почтеност във всичко и навсякъде.


ivan ivanov kolev_resizedИван Иванов Колев

Роден на 22 юни 1987 г. в Стара Загора, в семейството на Иван и Неда Христакеви. Завършва основно образование в с. Сърнево, Старозагорско и ПГЕТ „Г.С.Раковски”, специалност автоматизация на производството, в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 2005). Тъпанджия е в оркестъра и корепетитор-тъпан на танцовия състав. Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турне до Турция.

*Майка му Неда е песнопойка.


Иван Иванов ТАНЕВ, д-р; 19.10.1951 г.; физик; висше образование; научна област: въздействие на топлината върху еритроцитите на бозайници и бактерии, ефекти върху клетъчната мембрана; има издадени учебници, научни статии в чужбина, 2 патента, десетки публикации.

Хоби: фолклорна музика

Девиз: Да се използва всеки момент за работа в полза на близките, института и държавата.


Иван Николов ПАНЧОВ; 31.10.1961 г.; инженер; висше образование

Хоби: тенис

Девиз: Всичко материално е преходно, но делата на даден човек остават завинаги.


Иван Илчев Груев; 11.04.1936 г., Стара Загора; поет, публицист; завършил е СУ „Св. Климент Охридски“, специалност българска филология. Автор на стихосбирките „Надежда за понеделник“, „Автострада“, „Рисунки с въглен“, на пиеси за деца. Член на СПБ. Бил е учител, работил е в областта на културата, бил е редактор в радио „Стара Загора“, секретар на Клуба на дейците на културата в Стара Загора, директор на списание „Участие“.


Иван Косев ИВАНОВ; 29.03.1959 г.; философ; висше образование


ivan kostadinov ivanov_resizedИван Костадинов Иванов

Роден на 8 март 1988 г. в Стара Загора, в семейството на Костадин и Стоянка Иванови. Завършва VI-то ОУ „Св. Никола” и ПГОХ „Райна Княгиня” в града и УХТ, специалност обществено хранене, в Пловдив. Работи в този сектор като специ­алист в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1995). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турнета до Гърция и Турция. Награден е със „Златен диплом” от НЧ „Св.Кл.Охридски” – Стара Загора, „за високо художествено майсторство в прослава на читалището и народните традиции у нас и в чужбина”.

*Иван учи и играе народни танци от дете. Солист е в танците – „Же­равненски” и „Коледари” и в музикалния танцов спектакъл „Монахи­нята”, авторово произведение на Михаил Ангелов и Кирил Тодоров. В продължение на 4 години Иван е танцьор в студентския ансамбъл „Пълдин” и участник в комедийния състав „Буфосинхронисти” към УХТ – Пловдив.


Иван Костадинов СТАНКОВ; проф.д-р; 27.09.1947 г., с. Ружици, Ямболско; зооинженер, професор по овцевъдство и козевъдство; висше образование; научна област: селекция и качество на продуктите в месодайното овцевъдство и млечното козевъдство; постижения: автор е на порода овце „Южнобългарски коридел“, изобретение по създаване на месодаен тип овце. Има отпечатани десетки научни публикации, научно-популярни, учебници по овцевъдство и козевъдство; бил е Секретар на Съюза на зооинженерите в България; специализал в Дижон, Франция, Колеж Харпър Адамс, Нюпорт, Англия, има многоббройни участия в международни конференции – Дания, Франция, Гърция и др. През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема „Създаване на кросбредни овце на основа кавказки тънкорунни овце-майки“. През 1979 г. става асистент, през 1988 г. доцент, а от 2001 е професор. Ректор е на Тракийския университет в Стара Загора от 2008 г. На 13 март 2013 г. е назначен за министър на земеделието и храните в служебното правителство на Марин Райков.

Хоби: отглеждане на трайни насаждения, през 2002 г. избран за „Цар на лозята“ в с. Малка Верея

Девиз: Правете добро, добро ще намерите.


Иван Мирчев РАЙНОВ; 18.06.1942 г., с. Михайлово; архитект; висше образование; носител на златна значка „Кольо Фичето“, автор на паметника на Васил Левски, на сградата на Енергоснабдяване, гл. архитект на Стара Загора – 1971-73 г.


Иван Митев Драголов; 12.08.1958 г., София; тонрежисьор; висше образование БД консерватория

Хоби: компютърно програмиране


ivan mitkov borisov_resizedИван Митков Борисов

Роден на 21 януари 1972 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Митко Борисов Койчев и Неда Василева Бори­сова. Има брат Михаил. Завършва VIII-мо ОУ „Хр.Смирненски” и Техникум по електроника „Джон Атанасов” в града. От 1992 г. работи като търговец. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1988 – 1992). Участва с ансамбъла в концерти и турнета в страната и чуж­бина. Има съпруга Божана, дъщеря Нурка и син Борис.

*Майка му Неда и брат му Михаил са танцьори в ансамбъл „Зорница”.


Иван Михайлов НЕДЕВ; 14. 10. 1938 г., с. Оризаре; професия: управление на стопанските дейности промишленост; висше образование


ivan mihailov ianchev_resizedИван Михайлов Янчев

Роден на 6 декември 1989 г. в Стара Загора, в семейството на Михаил и Мария Михайлови. Завършва IХ-то ОУ „В. Ханчев” и ПГМТТ „Н.Й.Вапцаров”, специалност машини и апарати, в града. Работи в „Атеплааст” ООД в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 2002). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турнета до Гърция и Турция.

*Иван е солист в танца „Любовта на ратая”. От 8-годишен е участник в ДТС „Слънчец” и участва в турне до Молдова.

Баща му Михаил е бил участник в училищен танцов състав.


 

Иван Ленов ЛЕНКОВ; 01.03.1949 г.; електроинженер; висше образование


Иван Нанев АЯРОВ; 27.12.1939 г., с. Рупките, Старозагорско; ветеринарен лекар; висше образование; постижения: научен сътрудник, автор и съавтор на научни статии и книги по специалността.


ivan nanev ganev_resizedИван Нанев Ганев

Роден на 18 юни 1948 г. в с. Михайлово, Старозагор­ско, в семейството на Наньо и Цонка Господинови. Има брат Михаил. Завършва основно образование в селото и Техникум по електротехника „Г.С.Раковски”, специалност електротехника, в Стара Загора. Работи като военнослужещ. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1968). Участва с ансамбъла в концерти и турнета в града и страната. Семеен е, с две дъщери.


ivan nastev petrov_resizedИван Настев Петров

Роден на 13 декември 1982 г. в Стара Загора, в се­мейството на Настьо и Славка Петрови. Има брат Васил. Завършва I-во ОУ „Г.Бакалов” и Техникум по механотехника и транспорт „Н.Й.Вапцаров”, специ­алност хладилна техника, в града. Работи като шо­фьор в държавни и частни фирми в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1996). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в тур­нета до – Холандия, Сърбия и Гърция. Награден е с юбилейна грамота. Има съпруга Пенка и дъщери – Симона и Ивайла.


Иван Недев КАНЕЛОВ, д-р; 02.10.1960 г.; ветеринарен лекар; висше образование; специализирал е в Европейски колежи по ветеринарна фармакология и токсикология (Франция) и в Университета Лиеж (Белгия); научна област: химиотерапевтици (антибиотици, сулфаниламиди); лекарствена токсичност; фармакокинетика; муколитици; лекарствени взаимодействия. Получил е грамота за най- значима научна разработка през 19891-1992 г. СУБ клон Ст. Запора; награда за проект СС-5 1991/1994 г.; национален фонд „Научни изследвания“, Министерство на образованието, науката и технологиите; 2 място в конкурса „Най-добри научни разработки през 1997-1998 г., СУБ клон Стара Загора. Експерт към представителството на германската служба за академичен обмен (DAAD) при Международна фондация Св. св. Кирил и Методий“, София. Научните му трудове имат общ Impact Factor = 6,122;

Хоби: Интернет.

Девиз: Primum nоn mосеrе.


Иван Петров Желязков; 19.01.1924 г., с. Маломирово, Елховско; етнограф; висше образование – Български език и литература и Етнография, СУ „Св. Климент Охридски“; постижения: създател на Етнографски музей в гр. Елхово, изследовател на народната култура в Югоизточна България, в т.ч. на българи бежанци от Одринско, Лозенградско, Дедеагаческо и Гюмюрджинско. Автор на постоянна и временна експозиция в Елхово, София, Будапеща, Алжир и Монголия. Автор на публикации в регионален и национален печат.


Иван Петров КАНТАРДЖИЕВ; 18.01.1953 г.; богослов; висше образование


Иван Петров НИКИФОРОВ д-р; 01. 04. 1951 г.; ветеринарен лекар; висше образование; научна област и постижения: болести по свинете, гастроентерити; защитил докторска дисертация през 1993 г.; хабилитиран през 1999 г.; съавтор на ръководство по екарисажно дело; има над 30 научни публикации; специализирал в Германия 1985 г.

Хоби: екзотични животни; лов на птици.

Девиз: Не може всичко ти да вземеш, без мъничко да дадеш.


Иван Петров ПЕНЧЕВ; 23.03.1951 г., с. Черна гора; треньор по футбол; висше образование;


ИВАН ПЕТРОВ САЛАБАШЕВ

1853-1924

Роден в Стара Загора. Завършва гимназия в Табор, Чехия (1872) и математика в Пражката политехника (1876). Доброволец в Сръбско-турската война (1876). Депутат в Областното събрание на Източна Румелия (1879). Главен секретар на Дирекцията на народното просвещение. Директор на правосъдието (1882- 1884). Един от видните членове на Либералната (казионна) партия в Източна Румелия (1895). От 1903 г. е член на Демократическата партия. Дописен член на БКД – дн. БАН (1881) и редовен от1884 г. Народен представител в V, X, ОНС. Министър на финансите (1888-1890; 1892-1894 и 1908-1910), министър на правосъдието (1892). Основател и председател на физико-ма- тематическото дружество в София (1898). Пълномощен министър в Австро-Унгария (1910- 1914). Кавалер на орден „Св. Александър“ (1890) и орден „Св.Ана“ (1909).


Иван Светославов ТЕРЗИЕВ; 01.12.1948 г.; инженер електроника; висше образование.

Николай Димитров ТЕРЗИЕВ; 23.02.1952 г., Панагюрище; инженер; постижения: внедряване на специални изчислителни комплекси, инвеститорски контрол във военно промишления комплекс и специализирана дейност в областта на пожароизчислителната техника.


Иван Станков ИВАНОВ, д-р; 20.10.1948 г., гр. Септември; зооинженер; висше образование СА „Георги Димитров“, София; научна област: овцевъдство; научни публикации по проблемите на месодайното овцевъдство


Иван Станчев СТАНЕВ; 14.07.1942 г., Стара Загора; лекар; висше образование

Хоби: източна медицина

Девиз: Прави каквото трябва, пък да става каквото ще.


Иван Стоянов ВЪРЛЯКОВ; 30. 12. 1957 г., Панагюрище; университетски преподавател; висше образование; постижения: проф. д-р; десетки научни труда, в т.ч. научни статии, монографии, книги, учебници; специализирал в Холандия, Франция, Англия, Германия и САЩ ; PAO „Тракия“ – изп. директор;

Хоби: мултимедия.

Девиз: Никога на колене.


ivan stoichev totev_resizedИван Стойчев Тонев

Роден на 12 август 1992 г. в Стара Загора, в семейството на Стойчо и Маргарита Тоневи. Има сестра Ваня. Завършва ОУ „Самара” и ПГЕТ „Г.С.Ра­ковски” в града. Танцьор-солист е в АНПТ „Зорница” (от 2001). Участва с ан­самбъла в концерти в града и страната и в турнета до Гърция и Турция.

*Иван е солист в „Жеравненски танц” и др.


ivan stoianov stoianov_resizedИван Стоянов Стоянов

Роден на 29 юли 1963 г. в Елхово, в семейството на Стоян и Мария Сто­янови. Има сестра Яна и брат Димитър. Завършва I-во ОУ „Г.Бакалов” и ТЕТ „Г.С.Раковски” в Стара Загора. Работи като началник смяна в Елекро-цех, ТЕЦ „Марица изток – 2” Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1978). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до СССР. Има съпруга Петя и дъщеря Янна.

*Баща му Стоян е популярен танцьор-хоротропец в Елхово, а дъщеря има Янна е солистка-танцьорка в ансамбъл „Зорница”.

Иван е солист в ансамбловите танци – „Мъжки тракийски”, „Жерв­ненски” и др. Танцьор е в състава на Домостроителен комбинат – Стара Загора.


Иван Тодоров ВЪШИН; 20.01.1952 г.; ветеринарен лекар; висше образование, ректор на Тракийски университет, професор; научна област: ветеринарно-санитарна експертиза за хранителните продукти и хранителната микробиология. Защитил е докторат на тема“Проучвания върху микроорганизми по заклани животни и птици с оглед ветеринарно-санитарната експертиза“; специализирал многократно във Франция и Белгия.

Хоби: колекционира запалки


ivan mitev_resizedИван Тодоров Митев

Роден на 1 януари 1943 г. в с. Ягода, Старозагорско. Диригент на женски и мъжки хор, на оркестъра и корепетитор на танцовия ансамбъл Зорница.


Иван Тодоров РОГОШЕВ; 14.03.1962 г., Смолян; следовател; висше юридическо образование; следовател на годината 1986 г.

Хоби: туризъм, риболов

Девиз: Направи добро, не прави зло дори на враговете.


Иван Христов Георгиев

Гайдар в оркестър „Зорница”.


Иван Христов ИВАНОВ; 12.02.1953 г., Стара Загора; електроинженер; висше образование – електротехническо

Хоби: електролабораторна работа

Девиз: Трябва да се справя сам.


Иван Христов ПАЧОВ; 01.03.1953 г.; средно образование


Иван Янев КУМАНОВ; 20. 01. 1954 г; кулинар; средно образование; управител на ЕТ „Иван Куманов“ – Стара Загора;

Хоби: Готварство и сладкарство.

Девиз: Клиентът винаги има право.


Иванка Ангелова КУЦАРОВА; 04.01.1957 г., с. Куртово Кунаре; лаборант-химик; средно- специално образование


Иванка Атанасова АНТОНОВА; 18. 09. 1924 г., с. Кара-Касъм, Одринско; актриса; постижения: 40 години театрална дейност, от които 30 в Стара Загора; национални награди за актьорско майсторство: В. Търново за участие в историческа драма, Шумен, наградата на Стара Загора, златна значка от Съюза на артистите, орден „Св. Св. Кирил и Методий“, медал за заслуги към Българската Народна Армия; работила е като художествен ръководител на Съюза на слепите Ст. Загора, детска трупа, Радио „Стара Загора“, ДТ „Гео Милев“.


Иванка Желева ЖЕЛЯЗКОВА, д-р; 25.02.1958 г.; зооинженер; висше образование; научни постижения: работи в областта на пчеларството. В тази област има десетки научно и научно-популярни статии; съавтор е на книги и учебници по пчеларство.


Иванка КОЛЕВА; олимпийски шампион от X-те параолимпийски игри в Сидни 2000 г. Почетен гражданин на Стара Загора от 2000 година, наградена за високи постижения в областта на спорта.


Иванка Колева МИХАЙЛОВА; 06. 09. 1950 г.; икономист; средно образование

Девиз: С коректност в бизнеса – напред и нагоре.


Иванка Колева НИКОЛОВА; 15.09.1946 г., с. Маленово, обл. Ямбол; филолог; висше образование българска филология; доктор по филология. Има множество научни публикации, монографии; участие в национални и международни конференции по Социолингвистика; научна област: изследователска дейност по езиковите проблеми по билингвизъм; социолингвистика и методика на чуждоезиково обучение.

Хоби: „Моето хоби е да констатирам словесната немощ на „високопоставени“ българи“.

Девиз: Чарли Чаплин в писмо до дъщеря си Жералдин пише: „Аз не бях ангел, но се старах да бъда човек. Опитай и ти!“ Аз се старая да бъда винаги Човек!


Иванка Митева БРАЦОВА; 26. 02. 1946 г., с. Бояджик, Ямболско; техник геодезия и картография; средно-специално образование;

Девиз: За да постигнеш много в живота, дарявай щедро любов на хората.


Иванка Митева ВЪЛЧЕВА; 14. 11. 1949 г., с. Владимирово; математик; висше образование; учител;

Девиз: Прави каквото трябва, пък да става каквото ще.


Иванка Русева ИВАНОВА-ПОПОВА; 06. 04. 1973 г., Стара Загора; богослов, социален работник, геодезист; две висши образования; постижения: член и координатор на ХА „Нова надежда за инвалидите“, София, от 1995 г; един от учредителите и заместник-председател на фондация „Самаряни“ и на сдружение „Самаряни“, Ст. Загора от 2002 година; член и един от учредителите на Обществен съвет за социални дейности и закрила на детето, Ст. Загора, от 2002 година; председател на комисия „Хора с увреждания“; преводач и обучител по жестомимика

Хоби: везане, бродиране, аранжиране, пантомима, танци, туризъм, отглеждане на цветя. Девиз: прави на другите това, което искаш и те да правят на теб.


Иванка Станчева БИНЕВА, 05.03.1927 г., с. Дълбоки, Старозагорско; детска учителка; полувисше образование; постижения: била е директор на детска градина и базова учителка към Института за детски учителки; носител е на орден „Кирил и Методий“.

Хоби: кулинарно изкуство


Иванка Тодорова ЙОТОВА, проф. д-р; 23.06.1947 г., Ловеч; ветеринарен лекар; висше образование; научна област: генни маркери за наследствена устойчивост на животните към болести в областта на генетиката; постижения: от 1976 г. е кандидат на биологичните науки. Професор от 1990 г. Има публикувани десетки научни труда; има диплом за високонаучни постижения в областта на ветеринарно-медицинските науки от 1998 г.; притежава изобретение за генни маркери за наследствена устойчивост на птиците към болестта на Марек; има издадени учебници по ветеринарна медицина, ръководства за упражнения.

Хоби: отглеждане на цветя

Девиз: Благородството е най-висшата добродетел на човека.


ivanka hristozova georgieva_resizedИванка Христозова Георгиева

Родена на 2 август 1978 г. в Димитровград, в семейст­вото на Христоз и Тянка Петкови. Има брат Георги. Завършва I-во ОУ „Г.Бакалов”, ТЕТ „Г.С.Раковски”, специалност електрически машини и апарати, в Стара Загора и Свободен университет „Черноризец Храбър”, специалност право – бакалавър – митничар, във Варна. Работи в частни фирми в Стара Загора. От четиригодишна е танцьорка в ДФ „Загорче”, а след това – в състава на Профсъюзния дом в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (1996 – 1998). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турнета до Чехословакия и Холандия.


Ивелин Трифонов ИВАНОВ; 26.01.1981 г., Стара Загора; английски колеж

Хоби: бързи коли

Девиз: Осигури си лукса, другото само ще дойде


ivelina petkova_resizedИвелина Петкова Петкова

Родена на 21 октомври 1977 г. в Стара Загора, в семейството на Петко и Мария Петкови. Има брат Михаил. Завършва ХI-то ОУ „Н.Лилиев”, ТБХП „Д.Менделеев” в Стара За­гора и Технически университет в София – ИПФ – Сливен, специалност инженер. Работи като застра­ховател в „Алианц България” и „Орел” АД в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1996). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната.


ivelina aleksandrova_resizedИвелина Райчева Александрова

Родена на 31 май 1996 г. в Хасково, в семейството на Райчо и Минка Димитрови. Има брат-близнак Алек­сандър. Завършва ОУ „Ив.Вазов” в Свиленград, ТВМ „Ив.П.Павлов” в Стара Загора и учи в Тракийския университет, специалност зооинженерство, в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (2012 – 2014). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.


Илия Златев ЗЛАТЕВ; 31. 08. 1958 г.; икономист; висше образование


Илия Минков Димитров, проф. дсн; 04. 08. 1938 г.; зооинженер; висше образование; работи в областта на селекцията. Обект на изследователската му работа е овцевъдството. Участва в създаването на тънкорунна порода овце. Разработва и реализира модална схема на синтетична линия овце. Участва в аклиматизацията и интродукцията на месодайна порода овце. Разработва индексова система за оценка на развъдната стойност на животните.

Хоби: рисува, има самостоятелни изложби; пише поезия и проза, издал няколко книги; член е на редакцията „Птици в нощта“.

Девиз: Бързай бавно!; не обича: ,“3а лудо работи, за лудо не стой!“ нали трябва да има време и за мислене.


ИЛИЯ КУРТЕВ ДОБРЕВ

1858 -1923

Роден в Стара Загора. По време на Старозагорското въстание е арестуван и заточен в Одринския затвор. Участва в Руско-турската война. След Освобождението е деловодител и ревизор в Централното опълченско дружество в Пловдив. Участва дейно и в Съединисткото движение. През май 1885 г. издава възвание към населението на Източна Румелия, в което призовава опълченците – „шипченски герои“, да се вдигнат на борба за освобождаване на Македония. В Сръбско-българската война (1885) сформира и оглавява Самоковския доброволчески отряд.


Илия ТОДОРОВ; 18.04.1949 г., гр. Гурково; художник; висше образование, специалност графичен дизайн; участвал е в редица международни и национални изложби, има и самостоятелни такива. Печелил е наградата „Стара Загора“ за приложна графика.


 

Илиян Илиев Симеонов

Роден на 21 март 1967 г. в Сливен, в семейството на Илия и Пенка Си­меонови. Има брат Иван. Завършва основно образование в града, ТВМ „Ив.П.Павлов”, специалност ветеринарна медицина, в Стара Загора и ТА „Д.Ценов” в Свищов. Управител е на „Лагуна” ООД в Сливен. Тан­цьор е в АНПТ „Зорница” (1983 – 1984). Участва с ансамбъла в кон­церти в града и страната. Има съпруга Виолета и дъщеря Полина.

*Баща му Илия и майка му Пенка са танцьори.


ilian dinev_resizedИлиян Танев Динев

Роден на 27 септември 1988 г. в Стара Загора, в семейс­твото на Таньо Кънев Динев и Елена Илиева. Има сес­тра Стоянка. Завършва ОУ „Самара”, ТМТ „Н.Й.Вапцаров”, специалност ДВГ, в града и АМТИ, специалност кавал, в Пловдив. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1993). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и в турнета до Гърция и Турция и др. Носител е на трета и втора награда в конкурса „Пет­кана Захариева”. Участва с ансамбъла в ТВ „Скат” в София.

*Майка му Елена свири на акордеон.

За професионалното израстване на Илиян имат заслуга видните му­зиканти: Димитър Колев, Марко Недев, Матьо Добрев и Йордан Васи­лев.


iliana miteva_resizedИлиана Димитрова Митева

Родена на 18 май 1976 г. в Стара Загора, в семейството на Димитър и Мария Митеви. Има сестра Таня. Завършва ОУ „Са­мара”, Строителен техникум в града и Свободен уни­верситет „Черноризец Храбър”, специалност българ­ска народна хореография, във Варна. Работи в частна фирма „Нашенци” в Стара Загора и участва в турнета до Полша, Холандия и Гърция. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1994). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната и турнета в чужбина.

*Още като дете Илиана танцува в Школата на Ат.Атанасов към СД – Стара Загора, а като ученичка – в ДФА „Синчец” и след това – във ФА „Нашенци”. Илиана е една от основателите на Фолклорна формация „Настроение”.


Илияна Димчева ГОЧЕВА; 1976 г., Стара Загора; спортистка, състезателка по волейбол

на „Левски-Сиконко“. Пето място за европейската купа с отбора. Участничка на световното първенство по волейбол в Япония през 1998 г.


Илияна Иванова БОЯДЖИЕВА; 17.03.1964 г., с. Ресен; инженер; висше образование; Хоби: автомобилизъм.

Девиз: Има дни, в които и върви.


Илияна Тончева АРГИРОВА; 29. 06. 1967 г., Стара Загора; учител; висше образование.


iliana kodjabasheva_resizedИлияна Петева Коджабашева

Родена на 21 февруари 2002 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Петьо Игнатов Коджабашев и Янка Иванова Денчева. Има братя – Жеко и Ивелин. Учи в IХ-то ОУ „В.Ханчев” в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 2012). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турне до Македония.


Илка Георгиева КОЗЛЕВА; 20. 01.1965 г., Русе; учител физика и математика; висше образование

Хоби: цветя.

Девиз: Не е достатъчно да правиш добро, трябва да го правиш добре.


 

Илко СТОЕВ; 30.11.1971 г., Стара Загора; има дипломи за висше образование и следдипломна квалификация по педагогика, журналистика, психология, философия, приложна психология и психотерапия; художник – наивист