Кабинетът подписа споразумение с част от земеделците

Кабинетът подписа споразумение с част от земеделците

„Подписахме споразумението с организациите, с които преговаряхме“, заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет след среща с представители на браншови организации на земеделски производители.

„Това, което добавихме към текста, който те бяха изпратили към своите организации, е една-единствена допълнителна точка, съгласно която сформираме група, която ежемесечно ще проверява какво е изпълнението на споразумението. Ще обсъжда всички въпроси, които изглеждат важни от гледна точка на развитието на сектора, подготовката на законите, финансовото обезпечаване на мерките и всичко друго, което е важно за земеделците“, обясни премиерът.

На днешната среща присъстваше и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

По-рано днес инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектор „Земеделие“, представи в Националния пресклуб на БТА в София своята декларация с подробни искания за спасяване на българското земеделие. Инициативният комитет не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството на България и няколко земеделски организации.

„Финиширахме един процес, който продължи месец и половина – два, тежък процес. Надявам се това, което привършихме днес да е в полза на всички земеделски производители“, коментира Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация също изрази надежда споразумението да удовлетвори всички земеделски производителите.

Вътев обясни, че проблемите на земеделците по нищо не се различават, но по думите му интересите се различават. „За стратегическия план отговаря заместник-министърът, който идва точно от тези производители“, поясни той. Според него разделението в земеделието е от десетилетия.

Земеделският министър каза, че за да се справят с това разделение и за да се постигне баланс са потърсили за съветник и Илия Проданов, но по време на предишни протести той се е оттеглил. „Сега кажете кой кого и как разделя“, призова Вътев.

Премиерът коментира и утрешния протест на останалата част от земеделските производители, които не са доволни от политиката, която се води в сектор “Земеделие”.

„Всеки има право да протестира в рамките на закона. Който иска да протестира, но да не нарушава закона. Бяха поставени определени искания към мен. Всички тези въпроси, които са поставени имат своето отражение в споразумението, което подписахме. Ако някой има претенции към споразумението, нека първо да го прочете“, каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)