Казусът с руската църква – работа на българските и македонските служби

Казусът с руската църква - работа на българските и македонските служби

България изгони трима руски свещеници заради политическа дейност у нас. На тримата чужденци са наложени още две принудителни административни мерки – „отнемане правото на пребиваване“ и „забрана за влизане в Република България“ за период от пет години. Така Руската църква в центъра на София остана заключена.

„В България информацията по линия на партньорските служби понякога се обработва доста бавно. Малко или много, имаме навика да отлагаме във времето решението на някои ключови въпроси. Този въпрос е деликатен, тъй като става дума за свещеници. Новината е, че ставащото в момента в крайна сметка е от добрата работа на българските и македонските служби“, коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов в студиото на „България сутрин“.

По думите му проблемите в работата на българските служби идват от това, че решенията се вземат бавно и се отлагат във времето. Затова, както отбелязва той, ставаме свидетели на такива грозни ситуации.

Още по темата

24 сеп 2023 09:00

91

23 сеп 2023 20:35

109

„Каквато и връзка да имат те с руските служби, когато говорим за една категория като сигурността, морални категории като религия и философия отстъпват назад“, добави доц. Иванов.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че в днешно време сигурността е стока, търгува се с информация. Гостът е убеден, че Църквата лесно може да се превърне в институция, която да служи на чужди интереси.

„Независимо кой я търгува, ако въпросното лице вярва, че това облагодетелства неговата страна, какъвто и да е той – ще го направи. Може да има подценяване на ситуацията, на фона на онези 70 дипломата, които напуснаха България, службите вероятно тогава са преценили да не прекаляват“, каза още експертът по международна сигурност.

Доц. Иванов също така беше категоричен, че Руската църква не може да остане затворена. Според него е най-добре в нея да служат български свещеници.

„Хората, които посещават храма, нямат вина, че духовници са извършвали дейност, несъвместима с националната сигурност. Български свещеници трябва да бъдат назначени там, в крайна сметка той е българска собственост“, изтъкна събеседникът.

Според доц. Иванов руските шпиони са започнали активна дейност по света след 11 септември 2001 г. Експертът не очаква да има влошаване на отношенията между България и Русия и ответна реакция: „Ако Русия ни вземе подгорието в Москва, това рано или късно ще се случи, нашите отношения са достатъчно разрушени.“

https://www.dnes.bg/

(Visited 44 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)