Каква е причината за смъртта на майка и дете в гръцки бежански лагер

Два пожара бушуваха в центъра за бежанци Мория и в намиращ се близо палатков лагер на гръцкия остров Лесбос. В огъня загинаха майка и дете.

Инцидентът доведе до сериозно напрежение в пренаселения приемен център, отбелязват световните агенции.

Според информация в гръцките медии двата пожара са избухнали около 17 ч. вчера. Докато огънят в палатковия лагер е потушен бързо, то този в основния център за регистрация на бежанци на острова е причинил значителни щети.

Има различни версии за това как се е стигнало до пожара и колко са пострадалите.

Според гръцки медии бежанците сами са подпалили огъня в знак на протест срещу лошите условия в лагера „Мория”. Според други публикации недоволството е избухнало заради бавната намеса на пожарникарите, което довело до смъртен случай. Някои медии пишат, че са загинали жена и дете. Други твърдят, че има само една жертва.

Лагерът „Мория” е печално известен с лошите условия и сбиванията между мигранти. В момента в него живеят 12 000 души, при условие че е проектиран за по-малко от 4000.

Гръцките острови Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос са приели към момента около 30 хил. бежанци, след като потокът от нелегални имигранти от Турция нарасна през последните седмици.


image0 (9K)