Какви и доколко са верни митовете за млякото!

Млякото – наричат го суперхрана, защото е богато на хранителни съставки: Протеини, въглехидрати, витамини, калий и магнезий. Днес млякото е заобиколено от доста дебати и противоречия. Някои диетолози  го изключват от хранителния режим на своите клиенти.

Какви са митовете и доколко са верни, обяснява индийският експерт по хранене Кавита Девган.

Нуждаят ли се възрастните от мляко?

Да. Всеки се нуждае от мляко. Хранителните съставки, които съдържа, са важни не само за децата, а и за възрастните. Разликата е в типа мляко – бебетата пият кърма, децата и възрастните краве мляко, по възможност съвсем натурално.

Защо се нуждаем от мляко?

То е източник на протеин и ни дава 9 вида аминокиселини, което е особено важно за вегетарианците. Млякото съдържа още калций, калий, йод, магнезий, селен, цинк, витамин В12, витамин D, витамин В6, витамин В2, биотин, холин …

Колко важно е млякото за здравината на костите?

До 20-годишна възраст костите ни растат и се удължават, след това започват да заздравяват. Нуждаем се от много хранителни съставки, за да заздравим костите си. Млякото играе важна роля в този процес, тъй като съдържа 4 много важни вещества: протеини, фосфати, витамин D и фолати. Освен това, ако човека консумира мляко, е по-щастлив. Млякото стимулира производството на серотонин в мозъка, което спомага за по-добър сън и повдига настроението.

Бадемовото мляко ли е по-добрият избор? Зависи. Ако нямате толерантност към лактоза, на практика нямате избор. Освен ако нямате конкретен проблем, свързан със съставките и усвояването на животинско мляко, е добре да се придържате към кравето.

Пълномаслено или по-малко маслено мляко?

Холестеролът и мазнините в храните не са чак толкова вредни. Освен това количеството не е чак толкова голямо, че да носи негативни последици. Съвсем спокойно можете да приемате пълномаслено мляко.

Млякото вреди ли на хората, страдащи от диабет и сърдечни болести?

Не! Млякото е безопасно за хора, страдащи от диабет или сърдечносъдови болести. Холестеролът и мазнините в него не са вредни. Освен ако не сте били посъветвани от лекар да не приемате мляко, може да пиете спокойно, просто пропускайте захарта.

Варено или сурово? Как е по-добре да се приема млякото?

Това зависи изцяло от личния ви вкус и дали го приемате само или в комбинация с други храни и напитки.

tialoto.bg

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)