Какво всъщност представлява виното розе?

Розето определено е на мода, особено сега през лятото. Но какво всъщност представлява виното розе и как се произвежда? Смесва ли се бяло и червено вино, за да се получи? Отговорите може би ще ви изненадат. Да видим…

В момента няма как да се отървете от розето, то е буквално навсякъде… във винарните, ресторантите, бистрата и градинските соарета – „розовото“ за пореден път е цветът на сезона. И не е чудно защо – ако търсите освежаваща напитка, подходяща за всякакви поводи, една по-лека и приветлива алтернатива на червеното вино, няма как да не се спрете на розето.

Но как всъщност се прави виното розе?

Широко разпространена е представата, че то е просто смес от бяло и червено вино, която се получава при едновременното пресоване на бели и сини гроздови семена. Но нещата не са толкова прости. В действителност на винопроизводителите не е разрешено да приготвят розе по този начин, не и ако виното ще бъде етикетирано като розе.

Вино розе – развенчаване на мита

Мнозина се изненадват, когато научат, че розето се прави единствено от гроздето, което се използва за приготвянето на червено вино. Синьото грозде често има светъл, почти безцветен сироп и тук изниква логичният въпрос откъде идва тъмният червен цвят на червеното вино. Отговорът е лесен – синият и червеният пигмент на гроздето се извличат от ципата, а не от сока.

И сега, за да обясним процеса на производство на розе, трябва първо да разгледаме по-отблизо процеса на производство на червеното и бяло вино.

При производството на червеното вино люспите се оставят да ферментират заедно със сока и по време на този процес той се оцветява. Това се нарича смесена ферментация. От друга страна, при процеса на производство на бяло вино се оставя да ферментира само сокът, това е процес, известен като мъст ферментация.

Отделянето на пигментация от сместа по време на производството на червено вино обикновено се появява след няколко седмици, а ако процесът бъде прекъснат през първите часове ще се появи съвсем леко оцветяване в розово под въздействието на гроздовите люспи.

Производителите на розе се възползват от това и поемат целия контрол върху оцветяването на виното. Веднага щом сокът придобие лек червен оттенък, той бива пресован и прехвърлен в друг съд, където ферментацията продължава без люспите и накрая ще бъде бутилиран като розе. Да, виното розе е ферментирало червено вино, което е имало съвсем кратък допир с гроздовите люспи.

Може ли розето да е смес от червено и бяло вино?

Да, това е възможно. Съществува метод на смесване, при който малко червено вино се добавя към съд с бяло вино. С тази техника на смесване се произвеждат оцветените в розово вина, но смесените вина не могат да бъдат етикетирани като розе. В Германия подобни розови вина са известни като ROTLING WINES.

И все пак, има едно изключение от това правило и това е шампанското розе.

Едно шампанско може да бъде етикетирано като розе, дори ако е получено при смесването на червено и бяло вино. Много видове шампанско от типа розе са направени единствено от бяло шардоне и малко количество червено вино, което се добавя, за да придаде цвят и завършеност на вкуса. И все пак, някои производители на висококачествени вина все още предпочитат да използват процеса, базиран на контакта с гроздовите люспи, за да произвеждат своето шампанско.

Източник: либхер.ком


image0 (9K)