Какво да правим, ако се задавим и наоколо няма никой

Всеки може да се задави и когато наблизо има някой, който може да окаже спешна помощ, това е голям късмет. Но какво да правите, ако наоколо няма никого. Тогава имате малко време да спасите живота си и трябва да действате правило.

Чужд обект може да блокира горните дихателни пътища частично (когато жертвата може да диша, да кашля поне малко сам) и напълно, когато въздухът вече не навлиза в белите дробове.

Първоначално трябва да се успокоите и да се опитате да прочистите гърлото си, като се наведете надолу. Ако осъзнаете, че сте в ситуация, в която въздухът не навлиза в дробовете ви, имате само минута и половина, за да си помогнете.

Наведете се над облегалката на един стол или ръба на мивка, така че горната част на корема ви да е над твърдото ребро. След това се облегнете, така че налягането да изтласка чуждото тяло навън. Както показва практиката, този метод е най-ефективен.

Можете също така да натиснете с юмрук корема си. Натиснете със силен натиск с леко изместване към диафрагмата. Този метод се нарича „трик на Хаймлих“, но не винаги помага.

Можете да сложите ръцете си на пода и след това изведнъж, като махнете ръцете си, да паднете. Този метод все още е в списъка на спасители средства, но е ​​най-малко полезен.

Задавянето само с храна е невероятно животозастрашаваща ситуация, затова се опитайте да ядете по-бавно и да дъвчете храната си старателно.

zdrave.to

 

(Visited 10 times, 1 visits today)

image0 (9K)