Какво очаква петимата чирпанлии, върнали се от чужбина и неспазили карантината

Районната прокуратура в Чирпан наблюдава досъдебни производства към петима мъже от Чирпан за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина.

Двама, на 33 и на 21 години, завърнали се от Италия, нарушили забраната, като излезли пред домовете си в Чирпан и разговаряли с техни познати.

Третото досъдебно производство е към 21-годишен мъж, който се прибрал от Испания и също излязъл пред дома си, за да се срещне с близки.

Другите двама – на 26 и на 27 години (първият се върнал от Германия, а вторият от Англия), напуснали домовете си в Чирпан и се разхождали по улиците в квартала, в който живеят.

Полицейските служители са предупредили петимата да спазват ограничителните мерки и са ги върнали в домовете им.

Делата за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.

Припомняме, че след влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.


image0 (9K)