Какво очаква учениците, особено от 12-ти клас и 7-ми клас?

Какво очаква учениците, особено от 12-ти клас и 7-ми клас по отношение на полагане на изпити, получаване на диплома и кандидатстване. Министърът на образованието увери, че се предвижда тази част от учебния материал, която не е взета, да не бъде включена в държаните зрелостни изпити за 12 клас и в националното външно оценяване за 7 клас.

Макар да се предвижда, че докато не са на училище учениците ще участват в дистанционна форма на обучение, целта на първо време ще бъде те да затвърдят вече получените в клас знания. Учениците ще получават задачи и ще трябва да ги изпълняват от вкъщи. Платформите, през които това да стане, ще бъдат избирани от ръководствата на отделните училища. Много от тях са се насочили към поставяне на задачи през електронните дневници. Предварително е ясно, че няма как дистанционното обучение да се случи безпроблемно и да бъде ефикасно при такова екстремно въвеждане.

Това, което най-вече безпокои абитуриентите е, че става все по-вероятно те да не могат да вземат изпитите си, а съответно и дипломите си навреме, за да кандидатстват в избраните от тях университети, особено извън България. Добрата новина е, че със сигурност няма да бъде обявена нулева година, която да отложи съвсем дипломирането им, защото над половината учебна година вече е минала и опцията нулева година отпада като възможност.

Към момента Министерство на образованието уверява, че възможността за кандидатстване в чужди университети ще остане, защото е в постоянна връзка с аналогичните министерства в останалите европейски държави. Там положението не е различно от това у нас, всъщност е доста по-тежко и се вземат същият тип мерки, така че вероятно навсякъде ще има изместванена възможните дати за кандидатстване.

 


image0 (9K)