Как българите помагат на пострадалите в Турция и Сирия?

Как българите помагат на пострадалите в Турция и Сирия?

„Българският червен кръст незабавно обяви кампания за набиране на финансови средства. Към момента са събрани над 700 000 лв. Това става по два начина – банкова сметка и SMS 1466“, каза д-р София Стоименова от БЧК пред Bulgaria ON AIR.

Гостът благодари на всички дарители и информира, че са необходими топли дрехи, завивки и много други неща. В тази връзка е обявена и кампания за набиране на материални средства в офисите на областните организации. „Има голям отзив от страна на хората. В София се събират на бул. „Даклиев“ 9. Необходими са и хигиенни материали, но събираме нови неща“, поясни тя.

image0 (9K)image0 (9K)

Д-р Стоименова съобщи, че има много желаещи да помагат, хората са съпричастни с трудностите и проблемите на засегнатите от бедствието.

„Екип от 12 планински спасители незабавно замина, заедно с 5 спасителни кучета. Работиха в Адана. Имам информация, че са се преместили на друго място. Нямаме позитивни новини, но заедно с екипа на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и с Турския червен полумесец работят в синхрон. Много е важно веднага да се реагира“, коментира тя и добави, че изпратените екипи ще бъдат сменени с други.

„Екипите са уморени, но са здрави. Имат всичко необходимо. Преди години наш екип също беше втори, когато пристигна по време на голямото земетресение. Имат опит. Очакваме ги живи и здрави. Нашите планински спасители са психически и физически устойчиви“, каза още гостът.

Българският червен кръст разполага с обучени 28 екипа в областните организации, които участват в различни  бедствени ситуации.

„Те се подготвят по определена програма. Екипът на БЧК е изцяло от доброволци. Има занятия както в България, така и в други национални дружества. Разчитаме на тях. БЧК има традиции и опит в доброволчеството. Винаги сме имали доброволци. Относно планинските спасители – очакваме промени в законите, които да регламентират освобождаването им от работа, когато участват в акции. Това е процес, който изисква време, но е въпрос, който поставяме многократно. Очакваме решение“, заяви д-р Стоименова.

https://www.dnes.bg/

(Visited 33 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!