Как да възстановим организма след зимата?

Суха и бледа кожа, чупливи нокти, косопад, дори лишеи по кожата – това са често срещани проблеми в края на зимата.

[ad id=“225664″]

В този период са характерни и депресивните състояния и бързото изтощение – така наречената пролетна умора, която ни завладява с първото затопляне. Тези състояния най-често са причинени от недостиг на витамини и минерали, характерни за края на най-студения период от годината.

Също така през зимата традиционно хапваме по-бедна на витамини храна, заради което се налага да приемаме добавки. Друг проблем в периодичния недостиг на витамини са хранителните ни навици, които не е задължително да са лоши, но отново да влияят негативно. Например, изпиването на едно кафе, след като сме обядвали, ни лишава от някои ценни вещества като приетото с храната желязо например.

[ad id=“236993″]

Ето кои витамини и минерали е хубаво да си набавяме допълнително, особено в края на зимата:

Витамин С – задължителен е особено в началото на пролетта, когато имунитетът е най-нисък. Ако сме бледи, а кожата се бели, хубаво би било да  добавим и витамини А и Е.

Витамин D – заради липсата на слънце през зимата е хубаво да приемаме допълнително този витамин, но след консултация с лекар. Има разлика в усвояването на мастноразтворимите витамини (A, D, E и K).

Всички витамини от В групата са много важни в този период, но някои от тях са от изключително значение.

В1 (тиамин) се смята за много добър помощник на доброто настроение и оптимизма. Тези витамини са водноразтворими, така че без колебание можем да ги приемаме в края на зимата.

Витамин B2 (рибофлавин) – имаме ли суха кожа или сцепени ъгълчета на устните – това е решението.

Недостигът на биотин или B7 води до затрудняване на обмяната на веществата, себорея или пърхот. Липсата му се характеризира още със симптоми като често главоболие, умора, безсъние, липса на апетит, изсушаване и загуба на лъскавината на косата и мекотата на кожата.

[ad id=“236999″]

Витамини B1 и B12 – ако се чувстваме потиснати и уморени или директно сме изпаднали в състоянието, което наричаме пролетна умора, задължително имаме нужда от витамините от В групата. Те влизат във формирането на ензими с енергообработваща функция, а в допълнение – помагат на централната нервна система да се справя по-лесно със стреса. Също, ако сме приемали антибиотик, непременно трябва да ги пием.

Магнезий – истинският лек срещу пролетната умора. Ако имаме студени крака и ръце или получаваме крампи – това са сигурни знаци, че ни липсва магнезий.

Фолиева киселина (желязо) е хубаво да се приема периодично от всяка жена. Желязото се изчерпва бързо от организма, а през зимата липсват зелените храни, в които то е в изобилие. Симптомите, че ви липсва желязо са бързо и лесно изтощение, пише Lifestyle.bg.


image0 (9K)