Как да отстраним упорити замърсявания от връхните дрехи

Връхните дрехи определено са трудни за поддържане, тъй като някои могат да се перат в пералня, но пък за други се препоръчва само химическо чистене. Когато третирате вашите дрехи, винаги спазвайте указанията на етикета и не забравяйте никога да не се опитвате да перете сами палта от естествен косъм. За да избегнете излишни разходи, предлагаме ви няколко трика, с които можете да отстраните упоритите замърсявания от връхните дрехи. Ето ги и тях:

Винаги третирайте замърсяванията предварително

Изчетквайте с мека четка или стара четка за зъби засъхнала кал, петна от храна или други. Така ще подготвите палтото за ръчно пране. Обърнете го наопаки и закопчайте ципа от горе до долу.

Трикове за премахване на петна от масло по дрехите

Изберете точния цикъл и температура на пране

Ако материята на палтото ви позволява, можете да го изперете в пералнята. Но за целта изберете подходящ цикъл и температура. Ако е възможно, изберете най-лекия режим на центрофугата, за да избегнете допълнителното разтягане на материята.

Как да почистим обувките, за да станат като нови

Перете палтото в торбичка

Следвайте инструкциите за пране и поставете замърсеното палто в специална торбичка за пране. Ще намерите такива в магазините за домашни потреби. Това ще предпази материята от увреждане. Ако нямате такава торбичка, можете да използвате калъфка от възглавница, но не забравяйте да я закопчаете.

Сушете внимателно

След като вече сте изпрали замърсеното палто, най-добре е да го изсушите на въздух или пък с помощта на хавлиена кърпа. Разбира се, преди това го обърнете с лицевата част навън.

Домашен обезмаслител с етерични масла за почистване и премахване на петна 

Ако перете якета

Почистете предварително петното с препарат или пък със смес от оцет и сода. Сложете якетата в пералнята, добавете перилния препарат и перете на указаните градуси. Ако използвате сушилня, за предпочитане е тя да е на ниски градуси. Използвайте вълнени топчета за омекотяване на дрехите. По този начин якетата ще станат пухкави още докато се сушат.

Сушете на въздух

Не е нужно якетата да са напълно изсъхнали – напротив. Махнете ги от сушилнята още докато са леко влажни, закачете ги на закачалка и доизсушете на въздух.

Хитри трикове за премахване на петна от бели дрехи

Когато перете палта от изкуствена кожа

Четете инструкциите за пране на етикета. В повечето случаи изкуствената кожа може да се пере в пералня, но подплатата – не. Ето защо най-добрият вариант си остава ръчното пране. За целта си подгответе голям леген или пък вана. Изсипете вътре 1-2 ч. л. от избрания перилен препарат и напълнете с хладка вода. Потопете палтото за около 10-15 минути, като съвсем леко го намачкате. В никакъв случай не търкайте агресивно. Извадете палтото и премахнете колкото се може повече сапунена вода. Напълнете легена или ваната с чиста вода и сложете вътре палтото. Повторете докато не премахнете напълно препарата. Изстискайте внимателно, премахнете излишната вода с помощта на кърпа. Сушете на въздух. След като изсъхне напълно, можете да разрешите с четка от естествен косъм.

Трикове за удължаване живота на дрехите

Не забравяйте

Избягвайте да мокрите велура, тъй като от водата могат да се образуват петна, които да не могат да бъдат премахнати. Ако все пак намокрите обърнатата кожа, попийте бързо петното, изчеткайте с четка за велур и изсушете със сешоар. За да предпазите материята от образуване на петна, нанесете специален спрей.

https://www.az-jenata.bg/,


image0 (9K)