Как да познаем дали рибата е прясна?

Дни преди Никулден – предлагат ли ни търговците замразена вместо прясна риба на пазара?

[ad id=“225664″]

В момента шаранът се продава между 5 и 6 лева за килограм. От естествените и изкуствените водеми до магазините и пазарите прясната риба поскъпва с 1-2 лева за килограм, а понякога дори и двойно.

Най-лесно прясната риба можем да познаем по външни белези, предава Нова Телевизия.

„Очите са изпъкнали, бистри. Хрилете – розов, червен цвят, прилепнали люспи към мускулатурата, както и перки. Слузта е прозрачна и не е голямо количество. При отваряне на вътрешността на рибата – коремната кухина е със седефен блясък и вътрешните органи са с характерната за рибата миризма“, уточнява Галя Викьова от БАБХ.

[ad id=“263680″]

Сред най-честите измами на търговците е да предлагат замразена риба като прясна. За да не подвеждат потребителите, задължително трябва да изписват дата на размразяване.

Тази година и търговците и рибарите отчитат дефицит на някои видове черноморска риба. Затова и цените на българската риба са по-високи тази година. Чернокопът е поскъпнал от 10 на 12 лв. килограмът. А паламудът – от 8 на 12. От улични търговци можем да купим и по-евтина риба. Там обаче шансът да попаднем на некачествена стока е по-голям.

Ще се стигне ли до спекула и ще тръгнат ли цените рязко нагоре в последните дни преди Никулден? Как се приготвят търговците за празничния пазар? И още – предлагат ли ни замразена вместо прясна риба за празника?


image0 (9K)