Как да превърнете кафето в лекарство за мозъка

Как да превърнете кафето в лекарство за мозъка? Лесно е. Мая Нара е диетолог и основател на Healthy Habit Solutions. Тя изнася лекции и в предаванията, в които участва започва винаги с признанието, че дълго време е била болна и с наднормено тегло. Добила е опит от собственото си изцеление. Днес съветите на Мая помагат на хиляди хора по света отново да открият здравето и добрата форма.

Перфектната съставка, която превръща кафето в лекарство е открита още от древните маи. Днес много изследвания потвърждават това, което древните хора някак интуитивно, на базата на опита са установили, че какаото превръща кафето в лекарство.

Съставката, която освен че прави кафето по-вкусно, но и по по-полезно, не е скучната канела или кардамона. Това е какаото – любимата напитка на всяко дете. Перфектното допълнение към всеки шоколад!

Преди време, в Съединените щати провеждат интересен експеримент. Хората са разделени на няколко групи, всяка от които е трябвало да използва определени напитки: кафе на зърна, кафе, канела, кафе, кокосово масло, какао и кафе и какао.

След известно време, учените са тествали показателите за здравето на участниците. Освен това са провели допълнителни тестове за нивото на концентрацията и бдителността. И, както сигурно се досещате, тези два показателя били отлично покрити от групата хора, които употребявали кафе и какао. Това не е изненадващо, тъй като и двата продукта имат уникални свойства.

Кафе с какао – какви са ползите за здравето от тази напитка?

Преди да изредим всички останали ползи, ето най-важното:

– флавоноидите, които се намират в какаото, помагат в процеса на тялото за преработката на азотен оксид, поради което напитката може да подобри притока на кръв, да помогне за понижаване на кръвното налягане и да подобри здравето на сърцето.

– Според Американската асоциация за напредък на науката напитка, приготвена от какао, с добавено в нея кафе, подпомага мисленето.

Флавоноидите увеличават притока на кръв и кислород към мозъка. Тъй като деменцията се дължи на намален приток на кръв към мозъка, учените смятат, че комбинацията на кафе с какао е удачна превенция за голяма част от заболяванията, свързани с дейността на мозъка.

1. Бодрост и енергия

Заради наличието на голям брой антиоксиданти и минерали в тази напитка се стимулира производството на ендорфини, което увеличава жизнеността и дава добро настроение. Много полезна напитка за тези, които са ангажирани с умствена дейност и често са подложени на стрес.

2. Превенция на рак
Две малки чаши кафе с какао дневно, намалява риска от развитие на рак на панкреаса, черния дроб, дебелото черво и ректума, а при пушачи – риска от рак на кръвта.

3. Отслабване

Кафето помага на храносмилането, а какаото дава ситост. За да поддържате фигурата си стройна, започнете деня с чаша ароматно кафе с какао.

4. За мъжкото здраве

Кафето е ефективен начин за подобряване на репродуктивната функция при жените и повишава подвижността на сперматозоидите. Какаото на прах съдържа ценни протеини и мастни киселини, които подобряват качеството на спермата.

5. Превенция на болестта на Паркинсон
Консумацията на кафе намалява риска от болестта на Паркинсон. Препоръчва се да се използва в умерени количества, без да се прекалява. Лечебният ефект се гарантира от наличието на фолиева киселина в напитката и други полезни компоненти.

6. За младост и красота

Кафето помага да запазите еластичността на кожата, а какаото съдържа естествения пигмент меланин, който има способността да абсорбира ултравиолетовите лъчи.

Диетоложката Мая Нара още веднъж напомня, че злоупотребата с кафе и какао не бива да се допуска. Всеки човек има своя собствена доза: някои могат да изпият 7 чаши и да не се чувстват освежени. На други и една чашка им е достатъчна – за цял ден. Кафето и какаото са много добри поотделно. Когато са заедно, взаимно усилват полезните свойства.

Полезното кафе с какао не излиза от машината, казва още Мая Нара. То се вари в джезве или се приготвя във френска преса. Може да смесвате кафето и какаото едно към едно, а може и 2 към 1, в полза на любимата ви напитка. Не се подслажда със захар, а с много малко мед.

Източник: lekuva.net


image0 (9K)