Как да се рестартира икономиката възможно най-скоро след коронавируса? Германски експерти вече имат план

В Германия, където 100 000 души са тествали положително за коронавирус и близо 1600 са починали, група икономисти, юристи и медицински експерти препоръчват постепенно възраждане на най-голямата икономика в Европа, което би позволило на определени индустрии и работници да възобновят дейността си, докато се предприемат стъпки за предотвратяване на възраждане на коронавирус.

Дузина учени пишат в доклада, публикуван миналата седмица от Института за икономически изследвания на Ifo, че те не очакват ваксина или ефективно лечение на коронавируса да бъдат налични преди 2021 г. В резултат на това Германия трябва да подходи към борбата срещу болестта „по-скоро като маратон, отколкото спринт“.

„Бъдещите мерки трябва да бъдат проектирани и подготвени по такъв начин, че от една страна да гарантират добро здравеопазване, а от друга, да могат да бъдат поддържани през необходимите периоди от време“, пишат експертите. „Планирането на този преход трябва да започне веднага в политиката, администрацията, компаниите и други организации.“

Германия нареди затварянето на училища, ресторанти, детски площадки, спортни съоръжения и повечето магазини най-малко до 20 април, тласкайки икономика, която вече се издигаше на ръба на рецесията, в дълбока криза. Говорителят на правителството Steffen Seibert заяви в понеделник, че все още не може да предостави твърд график за премахване на ограниченията. Ifo прогнозира 20% хит на БВП тази година, ако блокирането продължи три месеца.

BNews.bg


image0 (9K)