Как да се справите с отхвърлянето във връзките

Отхвърлянето във връзките е болезнено и може да причини сериозни емоционални и психически щети. Ако сте отхвърляни много пъти, има риск да изгубите вяра в себе си и стойността си като личност. Понякога дори е нужно само едно отхвърляне, за да се стигне до ниско самочувствие и загуба на себеуважение. От значение е и начинът, по който сте били отхвърлени. Отблъскването идва в различни форми и някои от тях могат да са изключително болезнени и нараняващи.

Страхът от отхвърляне пречи на отслабването

Как да се справите с отхвърлянето във връзките?

Разделяйте отхвърлянето в любовта от собствената си стойност

Една от основните несъзнателни грешки, които правят хората, е да смятат, че щом са отхвърлени, значи не заслужават любов, не си струват като личности. Тази нагласа започва да се разраства и да се предава във всяка следваща връзка. В повечето случаи отхвърлянето и разделите са базирани на различия, а не на стойност на личността. Не губете вяра в себе си, не позволявайте самочувствието ви да пострада, само защото някой ви е отхвърлил. Приемайте отхвърлянето като следваща стъпка към любовта, а не като пропадане.

10 признака, че имате проблем с интимността

Бъдете благодарни

Ако сте били отхвърлени от половинката си или от потенциален партньор, към когото сте имали чувства, бъдете благодарни, че това ви се случва. Ценните уроци, които получаваме в най-трудните моменти са и наши най-добри съветници. Отхвърлянето ще ви помогне да развиете себе си и личността си, ако гледате на него като на урок, а не като унижение.

Още по темата

Проявете разбиране

Вместо непременно да се гневите на отхвърлянето, проявете разбиране към другия човек. Той има собствени предпочитания в любовта и може би вие не се вписвате в тях. Това не означава, че не си струвате, а значи, че просто той не е подходящ партньор за вас. Продължете напред с гордост и приемете ситуацията с разбиране.

Причини за проблеми с обвързването

Болката помага да израснете

От време на време не е никак лошо да се чувствате потиснати, да сте тъжни и да се разтърсите малко. Това отрезвява и помага да избистрите възгледите си над любовта, над собствената си личност, грешките си. Тъгата помага да се оттласнете от дъното и да изплувате на повърхността по-силни.

Снимка: iStock

https://www.az-jenata.bg/,


image0 (9K)