Как мениджърите по наемането на персонал ни „разгадават“ по дрехите

Един поглед е достатъчен за мениджъра по подбор на персонал, за да прецени степента на нашата надеждност, компетентност, да направи изводи за нашите претенции и социален статус. Директорът на консултантска фирма казва, че първите впечатления от интервютата означават много, те отнемат по-малко от 30 секунди и са изцяло базирани на нашите дрехи. Ето защо е важно дрехите за интервюто да се избират съзнателно, за да не отпаднете от надпреварата още преди интервюто да започне. Идентифицирахе 5 черти в нашия имидж, на базата на които мениджърите по подбор на персонал правят заключение дали ще се впишем в корпоративната среда и които носят криптирана информация за нивото на нашия професионализъм.
1. Какво казват цветовете на нашия гардероб
С помощта на цвета на дрехите можете да имате желания ефект върху хората. Линда Голдман, консултант по бизнес комуникации и етикет, подчертава, че независимо дали го осъзнаваме или не, цветовете, които избираме за нашето бизнес облекло, изпращат послание до хората около нас. Ето защо към избора на цвят на облеклото за интервю трябва да се обръщаме с голямо внимание.
Ако изберете дрехи с контрастна комбинация от цветове, ще създадете впечатление за властна и доминираща личност.
Пастелните нюанси в дрехите и грима помагат да спечелите събеседника. Основното нещо е да изберете благородни пастелни цветове, а не тези, които предизвикват асоциации с кукла Барби и инфантилизъм.
Синьото е може би най-успешният избор на цвят на дрехите за интервю. Неслучайно униформите и бизнес костюмите често са сини. Асоциира се с надеждност, увереност, компетентност, спокойствие.
Червеният цвят изразява жизненост, склонност към резултати и успех. Това е цветът на лидерството и показва, че не се страхувате да изпъкнете и да привлечете внимание. Въпреки това, за първото интервю е по-добре да предпочетете по-дълбок и по-приглушен нюанс на червено – бордо. Този избор ще насърчи хората да ви видят като мъдри, образовани и да спечелите уважението, което заслужавате.
Тъмното облекло кара потенциалния работодател да те чувства сериозен, надежден, компетентен, уверен в себе си.
Най-неудачният избор на цвят на облеклото за интервю, според резултатите от проучванията и мнението на експертите, е оранжевият – той предизвиква асоциации с нещо непрофесионално. Затова е по-добре да отложите любимата си оранжева блуза за уикенда.
2. Какво казва стилът ни на облекло
Не винаги статусните делови костюми са най-добрият избор за интервю, защото в този случай възниква стереотипът за „свръхквалификация“. Този стереотип се проявява във факта, че хората несъзнателно са склонни да вярват, че само влиятелни висококвалифицирани работници с големи амбиции могат да бъдат облечени така.
Ако кандидатът отива на лидерска позиция деловият костюм ще е на мястото си. Но ако говорим за свободно място за учител, аниматор в детски клуб или продавач, тогава такива дрехи са неподходящи. Служителите за подбор на персонал могат да заключат, че даден кандидат не е подходящ за позицията, защото „амбицията е по-висока от позицията“.
Трудно е да видите успешен топ мениджър в жена с къдрици и рокля на цветя и волани. За повечето свободни позиции в офиси тази опция е неприемлива. Но ако сте кандидат за преподавателска позиция или творческо свободно място, тогава такова изображение е не само подходящо, но и за предпочитане.
3. Какво ще „разкажат“ марката и логоманията за нас
Лога на луксозни марки, скъпи часовници, последен модел телефон или таблет на масата говорят, че статусът и впечатлението, което прави на другите, са важни за кандидата за свободна позиция.
Но, първо, хората с демонстративен характер не са най-добрите мениджъри и такава „показност“ може да намали шансовете ви да получите желаната позиция. И второ, офисът изобщо не е място за демонстриране на финансово превъзходство над другите, включително над потенциалния работодател.
4. Говорещи детайли
В образа на бизнес дамите няма незначителни детайли. Имайте предвид, че ако забележите израснали корени на косата, олющен лак, похабени дрехи, тогава потенциалният работодател ще забележи всичко това. И ще направи лошо впечатление.
Също така трябва да избягвате яркия грим и тежкия парфюм.
Що се отнася до бижутата, заложете на малки и деликатни бижута, като малки обеци, тънки единични гривни, часовници. Очилата в стилна и елегантна рамка също могат да се превърнат в ефектен акорд във вашия образ. Но евтините бижута от ярка пластмаса не се вписват в дрес кода на офиса.
Чантата трябва да е със строго структурирана форма. Безформени чанти, чанти с ярки щампи, чанти с ресни в бохо стил е най-добре да оставите настрана за излети и други ситуации. И не се страхувайте да включите цвят под формата на аксесоари в офисната си визия – дори най-строгият сив костюм ще блести по нов начин, ако бъде допълнен с червена чанта.
5. Дрехите ще покажат как се вписвате в корпоративната култура: вашата или на някой друг
Вашият образ трябва да бъде възможно най-близо до общоприетия дрескод на компанията. Хората са склонни първо да приемат себеподобните си, така че колкото повече приличате на останалата част от компанията, толкова по-лесно е за мениджъра по наемането на персонал да ви запознае с тях.
За да получите тази информация, трябва да се обърнете към помощта на социалните мрежи. Вероятно има фирмена страница в социалните мрежи, където искате да си намерите работа. Проучете го внимателно. Мениджърите по наемане на персонал преглеждат внимателно кандидатите в Интернет и професионалистите в кариерата силно препоръчват да направите същото.
Ако организацията, в която искате да получите работа, се придържа към официалния бизнес стил, тогава във вашия образ трябва да присъства бизнес костюм, за жените е възможна права рокля, допълнена от сако.
В случай на неформален бизнес стил сакото или костюмът са по избор, но не е нужно да спирате избора си на дънки, маратонки и тениски.
Ако кандидатствате за креативна позиция: дизайнер, рекламен или PR специалист, илюстратор, копирайтър, водещ на събитие и др., то покажете креативността си във външния вид. Включете ярки цветове във визията си, поне в аксесоарите. Иначе как потенциален работодател ще ви повери творческа работа, ако външният ви вид е мрачен? В някои компании дори има забрана за носене на класически дрехи. Като знак, че компанията цени творческата свобода и отвореността към нови идеи.
Превод: Зарата


image0 (9K)