Калоян Паргов: Правителството е безпомощно, няма полезен ход

Правителството е напълно безпомощно и няма полезен ход, ГЕРБ загуби своя авторитет. Това каза лидерът на ГС на БСП-София Калоян Паргов БСП-София и председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет по време на 4-тото заседание на XIII-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП, предаде „Фокус“.

„Нито оставката на Валери Симеонов, нито оставките на тримата министри, тръгнали си заради трагедията в Своге, решават проблемите. Налице е пълна неадекватност и усет за проблемите на хората. Протестите са естествен порив на справедливост, защото хората искат да живеят спокойно и предвидимо. Правителството е напълно безпомощно и няма полезен ход. В рамките на 10-годишно дясно управление на ГЕРБ загуби своя авторитет, напълно се обезличиха и обезсмислиха“, каза той.

„Търговският регистър се срива, а служителите получават бонуси, подхвърлят жълти стотинки на пенсионерите, а заплатите на чиновниците скачат“, обясни Паргов, като посочи, че управлението на ГЕРБ в София не се разграничава с по-различни политически действия. „Темата за лошото качество на ремонти в столицата е водеща в последните месеци. Замърсяването на въздуха се превърна в основна тема на разговор“, каза той. По думите му проблемите с горенето на отпадъци, паркиране на автомобили, разрастващата се непрекъснато синя и зелена зона, трафикът в столицата, разбитите улици и тротоари са белег на управлението на ГЕРБ в столицата.

„Предстои изключително тежка политическа зима – зимата на нашето гражданско недоволство. От „Системата ни убива“, до „Смяна на системата“, от смяна на отделни министри до смяна на цялото правителство,“ каза още Паргов.

Според него конфликтите между управляващите стават все по-обхватни и мащабни.

„Днес България и ЕС са изправени пред съдбовни решения – проблемите в еврозоната, мигрантската криза, огромна задлъжнялост, формирането на монополи, двойни стандарти, битката между големите са показателни за цялата сложност на ситуацията, както за България така и за ЕС. Възходът на несистемните партии на крайно левите и крайно десните популисти и крайните националисти е факт, все повече се засилва тяхното влияние върху икономическите и политическите процеси. Примерите за това са много, един от тях е Брекзит. Последиците засега са непредсказуеми“, заяви Паргов и посочи, че настъплението на крайните националисти е тревожещо.

„Нужни са нови и смели концепции и действия, който да се противопоставят пред основните разделителни линии, които минават през социалните неравенства. 1% от свръхбогатите притежават 90% от световното богатство. У нас 7 хил. са милионери в зелено, а над 1.6 млн. българи – под прага на бедността. Въпросът е дали ще оставим да бъде монополизиран светът, а България да бъде нечия собственост“, каза още лидерът на БСП-София.


image0 (9K)