Камарата на архитектите поиска нова процедура за строежа на детска болница

Камарата на архитектите настоя за изцяло нова процедура по изграждането на Национална детска болница. Това става ясно от позиция на камарата, изпратена до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Авторите искат държавата да определи няколко етапа на работа, преди да обяви конкурс за изграждането на болницата. Тези първоначални етапи са следните: прединвестиционно проучване, на базата на което да се изготви задание, а след това да се проведе открит архитектурен конкурс за идеен проект.

image0 (9K)

Чак след като приключи изпълнението на тези етапи и след като са изяснени всички жизненоважни параметри на проекта, ще може да се определи реалната стойност на болницата и да се обяви нова обществена поръчка за изграждането й, казват архитектите.

Изграждането на детска болница с всички медицински грижи, необходими за лечението на деца, е тема, която се обсъжда от години. Правителството на ГЕРБ възнамеряваше да продължи строителството на изоставена сграда, замислена през 70-те, и среща голяма съпротива.

На 23 юни служебното правителство реши, че старият строеж ще бъде съборен, а на негово място ще има съвсем нова, модерна сграда.

Заданието за проектиране трябва да се изготви „от експерти, притежаващи нужните знания и опит в планирането на здравни заведения от подобен тип и мащаб. В него [трябва] да бъдат разписани конкретните изисквания и параметри на сградата, определени на базата на актуална информация и анализ на детската заболеваемост в България. Целта е по този начин да бъде изчислен необходимия капацитет на легловата база, както и да бъдат прецизирани типовете отделения, операционни, лаборатории, кабинети и други. Подобен подход е обичайна практика при планирането на детски болници по света“, казват от Камарата на архитектите..

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .

(Visited 4 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!