Канада стартира ускорена визова програма за привличане на висококвалифицирани специалисти

Канада стартира визова програма с ускорени процедури за висококвалифицирани работници.По този начин страната иска да се възползва от по-затегнатата имиграционна политика на САЩ, предаде Ройтерс.
Канадските технологични компании се стремят да привлекат водещи специалисти, които биха отишли в Силициевата долина. Там досега се  насочваха  специалисти от цял свят.

„В един свят, където хората стават все по-затворени, където популизмът се засилва и има силна ислямофобия и ксенофобия, антиимигрантските настроения са силни, Канада заема уникална позиция“, каза министърът на иновациите, науката и икономическото развитие, Навдийп Бейнс при представянето на програмата.

[ad id=“225664″]

Бейнс и други правителствени представители внимаваха да не споменават името на президента на САЩ, Доналд Тръмп, а насочиха вниманието към представяне на положителните страни на новата схема, която цели да помогне на местните компании да растат най-малко с 10 процента.

Представителите на технологичния сектор присъстващи на представянето бяха по прями:

Рой Перейра, създател на компанията за изкуствен интелект Зуум (Zoom.ai)заяви че политиката на Тръмп е засилила интереса на специалисти, които в момента живеят в САЩ, към Канада.

От общо 150 кандидатстващи за три обявени позиции неотдавна 50 са били от хора, живеещи в САЩ, каза той. От десетимата, които той в последствие интервюирал, повечето посочили, че са се насочили към Канада заради политическия климат в САЩ.

Канадският план цели да съкрати до две седмици сроковете за издаване на разрешителни за работа и  визи. Досега процесът продължава обикновено между 6 месеца и година.

Правителството на Канада не е определило квоти за чужденците, които ще се включат в плана в първите две години.

Източник: dir.bg


image0 (9K)