Каскет, футбол, радост. Какво казва Иван Гешев с начина, по който се облича?

Иван Гешев със сив каскет преди заседание на Висшия съдебен съвет

Никога не сме го виждали с каскет, а сега не се разделя с него. Става дума за главния прокурор Иван Гешев, който дни наред е герой на водещите новини – арестува министър, гони дипломати, обвинява олигарх, обмисля разследване на президент, говори за „богатите“, които „ще си платят“, защитава „хората“, „пенсионерите“… Но има и още нещо впечатляващо наред с тези сензации. Това е просто каскетът.

І Каскет, бейзболна шапка и яке на националите

Малко след като повторно бе избран за главен обвинител Гешев се появи на събитие на Асоциацията на прокурорите, по време на което се засаждаха дръвчета с цел залесяване на Тревненския Балкан. Тогава той за пръв път беше видян с черен каскет. Пред медиите тогава той подкрепи кандидатурата на предшественика си Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Преди три седмици по време на специализирана полицейска акция в село Галиче, Гешев отново се появи на публично място с черния каскет. По време на пресконференцията тогава той обяви, че ще инструктира окръжните прокурори да подобрят координацията си с местните власти и представителите на МВР, за да подобрят противодействието срещу лицата, „които тормозят населението“.

Иван Гешев и Младен Маринов по време на акция в Галиче

В края на февруари по време на заседание на прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) Гешев отново беше с каскет на главата, който този път беше със сив цвят. В същия ден той обяви, че срещу Васил Божков са повдигнати 7 обвинения, както и че бизнесменът дължи на държавата над 599 млн. лв. или „общо към 100 лева към всяка пенсия“.

Само няколко дни по-късно той се появи с интересно облекло на акция срещу битовата престъпност в квартал „Христо Ботев“, а на следващия ден и на пристанището във Варна. Този път каскетът беше заменен с бейзболна шапка, а връхната дреха беше яке на мъжкия национален отбор по футбол, върху което е изобразен и лъвът от националния герб. Тогава Гешев каза, че обявява „война на битовата престъпност“ и заяви, че „тези, които извършват престъпления, кражби, грабежи, битова престъпност, тормозят възрастните хора по селата, убиват, изнасилват и [извършват] всякакъв друг вид престъпна дейност, трябва да преосмислят поведението си. Ако не го преосмислят, ще се сблъскат със закона и ще бъдат изправени пред съда и ще получат това, което заслужават“.

Иван Гешев на пристанището във Варна

Разбира се, промяната в стила на главния прокурор може да е плод на случайност. Но според множество журналисти, които в последните 10 години отразяват съдебната власт, промяната е твърде отчетлива, за да я приемем за непремислена. Пък и тези точно дрехи и аксесоари са натоварени с много символика.

І Какво символизира каскетът

Каскетът започва да добива популярност и да бъде носен в края на 19-ти и началото на 20 в. Във Великобритания той е носен главно от продавачите на вестници, но постепено намира място и върху главите на множество представители на работническата класа.

С развитието на идеологиите, които поставят в центъра си именно представителите на тази социална прослойка, каскетът се превръща в задължителен атрибут към облеклото на пролетариата.

Особено известен е случаят с Владимир Илич Ленин, който често носи каскет и така е изобразяван по картини и рисунки, възпяващи лидера на пролетарската революция.

Ленин, с каскета на главата, придружен от Надежда Крупская

За връзката между каскета, народа и неговия водач дори не е нужно вглеждането извън пределите на България. У нас комунистическият лидер Тодор Живков дълги години се подвизава с този вид шапка по примера на лицата от върха на съветската власт. По-късно, продължавайки да следва тенденцията от Москва, Живков заменя каскета с мека филцова шапка, а носи също и бомбета.

За неразделната връзка между работническата класа и каскета свидетелстват и редица литературни произведения, а най-отчетлив е образът, рисуван от поета Христо Смирненски. Ето как изглежда каменарчето от едноименното произведение: „Тъмносив каскет, изпобеляла блуза / дързост в погледа гори“. А в „Братчетата на Гаврош“ той описва бедните деца, които стоят на ъгъла „с прихлупен до очи каскет“.

В портретите на фотографа от поемата на Валери Петров „Тавански спомен“ пък гледат „намръщени младежи със каскети“. В произведението си „Народен съд“ той описва представителя на новата народна власт като „млад, с цивилни дрехи, каскет и пушка“.

І Бейзбол, футбол, трибагреник

Бейзболната шапка, с която главният прокурор се появи по време на акцията в квартал „Христо Ботев“, също се свързва с работническата класа, но тук връзката е с американското общество. В САЩ тя е символ на изравняването, тъй като е прието да бъде носена от всички – мъже, жени, деца, при това при всякакво време. Тя също се използва за изпращане на послания и беше главен атрибут на президента Доналд Тръмп по време на президентската му кампания. Той се появяваше често с шапка в червения цвят на републиканците, с надпис отгоре: „Да направим Америка отново велика“, което беше мотото на процеса.

Шапката от кампанията на Тръмп

Разбира се, този вид шапка неизбежно се свързва и със спорта.

Накрая идва и якето на националния отбор по футбол. Тук посланието може да се разглежда двояко.

От една страна отново може да се види връзката със спорта. Тя е естествен мост към българското общество, в което футболът продължава да бъде най-популярният спорт и честа тема за разговор. От друга страна е връзката с националното и националния отбор, а оттам и пряката връзка с нацията, за която Гешев неизменно твърди, че работи.

Препратките към любимия спорт и националния отбор могат да бъдат открити в изявите на доста политици, които знаят, че това е прекият път към събирателния образ на нацията. Добре известен факт са футболните пристрастия на премиера Бойко Борисов, който продължава да участва в аматьорските футболни първенства за ветерани в страната и дори спечели националната купа в тази група преди няколко години.

Президентът Георги Първанов и неговият наследник Росен Плевнелиев пък често можеха да бъдат забелязани по време на мачовете на волейболния национален отбор, който от години се ползва с висока популярност и много положителен имидж сред обществото.

Пък и не е само България. В целия свят политиците използват спорта, за да могат да се представят за близки до хората. Но какво ли би значило, ако в ролята на политик, извайващ своя имидж, влезе магистрат?

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)