Катастрофата е причинена от човешка грешка, подпомогната от лошия път според разследващите

Водещата версия на разследващите смъртоносната катастрофа с автобус от Северна Македония е, че човешка грешка е основната причина. Лошата пътна маркировка, лошата организация на движение и лошата сигнализация на магистралата са способствали за инцидента. Това съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг в четвъртък.

Туристическият автобус се запали на автомагистрала „Струма“ в нощта на 22 срещу 23 ноември на връщане от Истанбул към Скопие. Той е пътувал като част от организирана екскурзия с още 3 автобуса. Всички пътници са граждани на Северна Македония.

Катастрофата

Автобусът се е блъснал в мантинелата, която е била отдясно на основния път върху ограничително островче, което отделя място за почивка с чешма. Мантинелата не е имала място там и е била опасна за движението, каза Сарафов. Той отказа да спекулира защо шофьорът се е отклонил от главния път.

Цялата мантинела е отнесена от автобуса като се е „нанизала“ отдолу между предната и средната врата. Превозното средство е продължило движението си и се е ударило в лявата мантинела, която отделя двете платна на магистралата. Така всички врати на автобуса се оказват блокирани, което е причината за големия брой жертви, поясни Сарафов.

По думите му най-вероятната версия за избухването на пожара е, че е причинен от стърженето на нанизаната мантинела по асфалта. Искрите е възможно да са стартирали пожара, а еърбеговете са избухнали и са допринесли за интензивното горене на автобуса. Резервоарът му се намира точно там, където се е заклещила мантинелата.

Пътниците

В автобуса са загинали 44 души. Аутопсиите показват, че всички са починали от задушаване от пожара, а не от травми от катастрофата или от разкъсвания при взрив.

7 души оцеляват като се измъкват през един от задните прозорци. Пътник го е счупил с едно от автобусните чукчета. Всички те са настанени в „Пирогов“ и са в стабилно физическо състояние, но са тежко травмирани психически.

Има разминаване в броя на пътниците, които са пътували в автобуса на границата и броя на загиналите и оцелелите. Българските гранични власти са регистрирали, че 52 лица са пътували в автобуса на влизане в България.

Намерени са само 44 тела, а 7 души са в болница. Разследващите предстои да установят къде е 52-ият пътник. Объркваща информация е подадена и от един от оцелелите, който си спомня, че 8 души са се измъкнали през счупения заден прозорец. С него лично е разговаряла говорителката на главния прокурор Сийка Милева, която разказа за това на брифинга.

Разследващите казаха, че в рамките на няколко дни ще разберат кой е 52-ият пътник и какво е станало с него, но смятат за най-вероятно той да се е прекачил в един от другите автобуси.

След границата и непосредствено преди инцидента четирите автобуса спират заедно за почивка на бензиностанция. Според свидетелстване на някои от останалите участници в екскурзията често се е случвало пътниците да сменят автобуса, в който пътуват, каза Сарафов.

Идентифициране на жертвите

В петък български екип ще отиде до Северна Македония, за да вземе ДНК профилите за пътниците в автобуса. Те ще се съпоставят с ДНК резултатите, взети от медиците в България. Само така жертвите на катастрофата могат да бъдат окончателно идентифицирани. Веднага след това телата могат да бъдат освободени и върнати на близките в Северна Македония.

От прокуратурата казаха, че не могат да дадат повече информация за разследването, което все още е в ход, докато не получат резултатите от всички авто-технически експертизи.

Сарафов отхвърли няколко теории, с които според него се спекулира в обществото. Едната е, че пътниците са пренасяли туби с бензин. Той каза, че това не е вярно и тази версия е изследвана и отхвърлена. На мястото на инцидента са намерени 3 празни туби, които не са се били запалили.

Работено е и по възможна версия за терористична атака, но не са открити данни за такава.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)