Катастрофата на „Струма“: Нямаше и метър спирачен път

Васко Пиргов е един от първите, отишли на мястото на тежката катастрофа на АМ „Струма“, при която загинаха 45 души. 

„Още не мога да осъзная това, което видях, това е шок. Тук бяха полицаи и пожарникари – никой не искаше да се обърне към автобуса, защото гледката беше потресаваща. Според мен причината за катастрофата първо е несъобразената скорост спрямо пътната обстановка. Изключвам версията за заспиване на шофьора“, разказа пред Bulgaria ON AIR Пиргов.
Той не смята, че неправилно поставен знак е станал причина за фаталния инцидент. Допуска, че шумящата маркировка е бил чута от водача на автобуса.

Още по темата

24 ное 2021 06:22

38

23 ное 2021 21:25

21

23 ное 2021 17:45

74

„Шофьорът е получил предупреждение, че влиза в друга лента. Движил се е с над 100 км/ч. Тътенът е от срязването на предна дясна гума и след това започва трагедията. Гумата се е разпаднала на парчета“, каза още Пиргов. 

Според него става въпрос за неопитен шофьор. 

„Леко ръмеше, но от София дойдох за 25 минути. По това време на денонощието магистралата не е натоварена. Може би това го е затруднило, защото е друго, когато виждаш габаритите на колите отпред. Грешката на фирмата-превозвач – първият и последният автобус винаги трябва да имат връзка“, подчерта очевидецът на катастрофата.

„Автобусът се врязва челно в мантинелата. Дизелът е трудно запалима течност. Най-напред сигурно са се задушили и са били леко омаяни, но е било фатално, защото няма време за реакция“, посочи още Пиргов.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)