Като Мао: Нарекоха Си Цзинпин кормчия и народен водач

Ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП) определи  президента Си Цзинпин като „кормчия“ и „народен водач“, изразявайки подкрепа за лидерската му роля, предаде Ройтерс.

Почти сигурно е, че Си догодина ще си осигури безпрецедентен трети мандат начело на партията.

В края на четиридневния пленум на Централния комитет на ККП беше приета резолюция за историческия опит на партията, изтъкваща постиженията й под ръководството на Си и укрепваща властта му. Самата резолюция бе наречена от Синхуа „съдбоносна“.

„Кормчия“ и „народен водач“ бяха определения, използвани преди повече от 50 години по време на култа към личността на Мао Цзедун, извел ККП на власт през 1949 г.

„Докато поддържаме другаря Си Цзинпин . . . огромният кораб на китайското обновление ще има кормчия и ще може да се изправи срещу всякакви бури“, заяви на пресконференция Цзян Цзинцюан, ръководител на Центъра за политически изследвания на ЦК на ККП. По думите му Си „напълно заслужава“ да бъде наречен „народен водач“.

Партията отбеляза своите постижения в 100-годишната си история и направи извода, че трябва по-силно да се обедини около Си, показва комюнике от пленума, проведен при закрити врата.

В комюникето не се споменават по-мрачните моменти от партийната история като Големия скок – амбициозно начинание, предприето от Мао през 1958 г. с цел увеличаване на зърнената реколта, но довело до смъртта на милиони хора, умрели от глад.

Висш партиен функционер обаче спомена Големия скок на днешната пресконференция, обяснявайки защо Китай не бива да надхвърля възможностите си, опитвайки се да реши сегашните проблеми за намаляване на въглеродните емисии и разликите в доходите, предаде Ройтерс.

Китайските власти, за разлика от ръководителите на САЩ, развиват истинска демокрация, която на практика подкрепя цялото население на Китай, заяви Цзян, цитиран от ТАСС. „Китайският народ твърдо вярва в (правилността на) политическия строй в нашата страна“, каза той. Според него основната причина за това е, че в Китай „винаги се е поддържало високо ниво на демократизация, искрено одобрявана от народа“.

По думите му дори някои американски социологически агенции са признали, че около 95 процента от китайското население е доволно от политиката на ККП, а 98 процента от хората в страната одобряват действията на правителството.

„В същото време една от анкетите в САЩ показа, че 81 процента от гражданите там изразяват тревога по повод американската демокрация. По данни на телевизия Ей Би Си 72 процента от анкетираните в САЩ смятат, че демокрацията в Америка не може да бъде смятана за добър пример“, каза той.
/БТА/
 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)