Керемедчиев: Обезглавихме руското посолство

„В 143-годишната история дипломатическите отношения между България и Русия не са били на толкова ниско ниво. България в цялата си история на дипломация не е гонила дори събрано толкова дипломати досега. България е и европейски шампион в тази сфера. В сметка това също е притеснително“, заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на „България сутрин“.

По думите му България се нарежда в елита на западноевропейските държави, които имат крайно рязко отношение към Руската федерация.

image0 (9K)

Още по темата

30 юни 2022 08:00

40

29 юни 2022 19:00

16

Вчера стана ясно, че депутатите от „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ не са били наясно с решението на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати от България.

„След нас е Полша, която изгони 45 руски дипломати. Ние водим в класацията. Руското посолство е най-многочисленото в България. Руските дипломати са 10 пъти повече от българските в Русия. Руското посолство има много прилежащи структури, както и служители, които са с дипломатически статут, но реално не извършват дипломатическа работа“, обясни Керемедчиев.

Събеседникът посочи пред Bulgaria ON AIR, че руското посолство е огромна структура с над 150 души. И добави, че това, което се е взело като решение от правителството ни, е, да се орежат бройките.

„Досега ние гонехме руски дипломати, но не намалявахме числеността на мисията на Руската федерация в България. Сега се взе решение да се орежат бройките – да се намали числеността на руските дипломати“, изтъкна бившият зам.-външен министър.

Керемедчиев каза, че вземането на това решение означава, че България иска реципрочност в представителствата на двете страни.

„В момента изгонването на 70 дипломати означава, че всички служители на консулствата във Варна и в Русе са изгонени. Това е едно обезглавяване на руското посолство, но трябва да се запитаме защо главата на руската делегация – Елеонора Митрофанова, не е в този списък“, подчерта той.

Според него на премиера Кирил Петков явно не му е стигнала смелостта да направи и този жест, който е най-крайната стъпка.

„Отзоваването на посланик е почти прекратяване на отношения между двете държави. Намаляват каналите за комуникация. По този начин ще затрудним бъдещи дипломатически отношения между двете страни“, убеден е Керемедчиев.

За гоненето на дипломати той отново подчерта, че е изключително крайна мярка, която скоро държава членка на НАТО и ЕС скоро не е правила. И смята, че вероятността президентът да не е знаел, е почти нулева.

Запитан дали да очакваме бензин от 5 лв., гостът в студиото каза, че това неминуемо ще се случи.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 178 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!