Кетодиетата може да подмлади кожата

Кетодиетата е много популярна заради невероятните си резултати в редукцията на теглото и поддържането на нивата на кръвната захар. При правилното ѝ следване тя има редица ползи за здравето, сред които се оказва и благотворното ѝ влияние върху кожата.

В основата на кетодиетата стоят полезните мазнини и ограничаването на приема на въглехидрати. Важно е да се концентрирате именно върху здравословните въглехидрати, които се консумират в малки количества при този режим на хранене. Избягването на всички бързи и вредни рафинирани въглехидрати е задължително при кетодиетата. Това е и една от причините тази диета да е така полезна за кожата.

Захарите и рафинираните въглехидрати са едни от виновниците за влошаване на състоянието на кожата, поява на възпаления, акне и бръчки. Всички захарни изделия, сиропи, сладкиши и безалкохолни напитки, както и тестените изделия съдържат захари, от които тялото ви няма нужда и които предизвикват възпаления в кожата.

image0 (9K)

Това показва изследване, публикувани в Journal of the Academy of Nutrition and Diabetes. Казано с прости думи – консумацията на рафинирани захари и прости въглехидрати причинява възпаления както в тялото, така и в кожата.

Какво е „кетообрив“?

Кетогенната диета предполага драстично намаляване на приема на въглехидрати. При този режим на хранене тялото се приучава да изгаря мазнини вместо глюкоза за енергия. Това кара тялото да произвежда повишено количество крайни киселинни метаболити, наречени кетони. Натрупването им в тъканите може да предизвика обрив и сърбеж. Възможни са и червени подутини по гърба, стомаха, гърдите. Според Everyday Health това е рядка форма на дерматит, който е характерен за ранните стадии на кетоза, след което отшумява.

Ако не отшуми можете да включите някои въглехидрати в кетодиетата си, за да подобрите състоянието на кожата си. Това показват данните от изследване от 2018 година, констатиращо, че обратното въвеждане на някои въглехидрати подобрява обривите.

Полезна или вредна е кетодиетата за кожата?

Както за всички режими на хранене, така и при кетодиетата еднозначен отговор не съществува. Кожата на всеки човек е различна и няма гаранция, че състоянието ѝ ще се подобри при спазване на кеторежим. При някои хора се наблюдава значително подобрение, при други могат да се появят дори пигментни изменения.

От друга страна, богатото наличие на омега-3 мастни киселини в кетодиетата, като риба, ядки, семена, растителни масла, предполага подобряване на кожата благодарение на потискане на възпалението в тялото.

az-jenata.bg

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!