КЗП: Потребителите не са длъжни да плащат сметката за тока до произнасяне по жалбата им

Потребителите не са длъжни да плащат сметката за тока до произнасяне по жалбата им, гласи становище на Комисията за защита на потребителите (КЗП), изпратено до медиите от КЗП.

Всеки потребител, който счита, че му е начислена сума за повече от изразходваната от него електрическа енергия, следва да подаде жалба към електроразпределителното дружество. До произнасянето на търговеца, което трябва да стане в срок от 30 дни, абонатът не е длъжен да заплаща оспорената фактура, а доставчикът няма право да преустановява предоставянето на електричество.

[ad id=“225664″]

В случай че дружеството се произнесе, че начислената сума е за реално консумирана енергия, потребителят ще бъде длъжен да заплати месечната си сметка. Независимо от това, ако той продължава да счита, че е некоректно таксуван, може да потърси правата си по съдебен ред.

До тази постановка се стигна след потвърдено от съда становище на КЗП, че електроразпределителното дружество няма право да спира електричеството на свой абонат поради просрочена месечна фактура преди да се произнесе по подаденото възражение на своя абонат.

Същото важи и по отношение на топлофикациите.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.