Кибер рекет за над 27 млн. долара. България участва в международна операция на ФБР

Националната следствена служба (НСлС), прокуратурата и отделът за компютърни престъпления в ГДБОП са участвали в международна операция на ФБР, при която е разбита мащабна схема за кибер рекет, съобщиха в четвъртък от държавното обвинение.

Става въпрос за източване на лична информация от стотици компютри чрез т.нар. фишинг мейли, която впоследствие е използвана за изнудване на собствениците на устройствата за големи суми пари. По информация на българските разследващи към момента са установени 305 жертви в 27 държави.

На територията на САЩ е бил задържан канадец, срещу когото вече са повдигнати обвинения. Американските власти подозират, че той е получил над 27 млн. долара благодарение на престъпната мрежа, позната като NetWalker. Успоредно с ареста му в Щатите, в България са иззети няколко сървъра, които са ползвани в схемата.


Директорът на НСлС Борислав Сарафов даде брифинг във връзка с операцията

Следователят Светослав Василев от НСлС, който работи по случая, обясни пред медиите, че от киберпрестъплението били засегнати множество институции и болнични заведения. Той даде пример с университета в Сан Франциско, който е платил 1,1 млн. долара на изнудвачите, за да откупи своя информация.

Мрежата NetWalker е работела активно от март 2020 г. Чрез фишинг мейли е заразявала компютри със софтуер, който източва цялата налична на устройствата информация. След това до жертвата се изпращало отделно писмо с искане за откуп в криптовалута, за да не бъде разпространена информацията от компютъра.

За да покажат сериозността си, престъпниците публикували в онлайн пространството част от придобитата информация. При изплащане на откупа те винаги давали т.нар. „ключ“ към откраднатите данни.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 7 times, 1 visits today)

image0 (9K)