Кирил Ананиев: Лекарите на първа линия ще получават по 1000 лв. и след 13 май, сватби и кръщенета остават забранени

„Всеки, който отпътува на ваканция в чужбина, след това ще трябва да остане под карантина 14 дни. Въпреки падането на извънредното положение, мярката остава в сила“. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред Нова ТВ.

Той обясни, че заплахата все още не е преминала. „Никой не може да каже кога ще е пикът на заболяването”, каза Ананиев. Запитан за здравните карти, които ще иска Гърция от туристите и дали България обмисля същото, Ананиев каза, че се водят разговори с ЕК. „До този момент не сме стигнали до решение”, допълни министърът.

„Бонусите за медиците на първа линия в борбата с COVID-19 остават и след отпадането на извънредното положение. За месец март по 1000 лв. са получени от 2200 души, а през май ще ги получат над 3800 медици“, каза още Ананиев. „Започва постепенно отваряне на спортовете на закрито. Това ще стане при спазване на всички правила. Спортният министър Красен Кралев е изготвил стратегия за възобновяване на тренировките на футболистите. За да се възобнови първенството ни от 5 или от 12 юни, футболистите трябва да започнат тренировки поне 2-3 седмици преди това“, заяви Кирил Ананиев. Засега сватбите, баловете и кръщенетата остават забранени. А решение дали и кога ще се отворят детските градини и ясли у нас може да има най-рано след 2 седмици.

Faktor.bg


image0 (9K)