Кирил Петков се съгласи с Борисов и Пеевски, че не е добър момент за реформа на службите

Кирил Петков се съгласи с Борисов и Пеевски, че не е добър момент за реформа на службите

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза пред Нова телевизия в събота, че не сега е моментът за реформа на службите.

Думите му идват няколко дни след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС и санкциониран за корупция по закона „Магнитски“ Делян Пеевски изразиха същото мнение.

Поводът за изказванията е подадената в сряда оставка от депутата от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов като шеф на парламентарната комисия, отговаряща за спецслужбите.

Тя беше предизвикана от нежеланието на ГЕРБ и ДПС да съдействат за сливане на Служба „Военно разузнаване“ и Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Няколко дни по-рано Атанасов каза, че двете партии подкрепят идеята. В петък министърът на отбраната Тодор Тагарев също се обяви против предложеното сливане.

По думите на Петков сега не е добър момент за типа реформа на службите, предложена от Атанасов, но такава трябва да има и трябва да се случи „огромно обновяване“ в службите.

„Дайте да намерим консенсус как тази реформа да се случи. И моята надежда е, че по същия трънлив и труден път ще достигнем до един резултат, въпреки че първоначалните позиции не са еднакви“, коментира Петков.

Според него това не означава, че не могат да бъдат направени структурни реформи в службите, например в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), където работят около 2200 души.

Изказването на Петков идва, след като през май ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) изготвиха приоритети, по които да се сформира ново правителство, един от които беше приемането на законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Още през август ПП-ДБ заговори за реформа на службите, с които да се намали влиянието на президента в сферата на сигурността, която по Конституция се ръководи от Министерския съвет. Предложената от Атанасов промяна също предвиждаше намаляне на влиянието на държавния глава във въпросните служби.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 307 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)