Киселова: Ако по същите правила се избира главен прокурор, ще е без промяна

Коалицията трябва първо да има единна позиция, след това тя да бъде синхронизирана с държавния глава и едва след това да се търсят преговори с опозицията в лицето на ГЕРБ или ДПС. Това каза в интервю за БНР по повод заявките за промени в Конституцията и конституционна ревизия доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Според нея рокадите в Инспектората на ВСС, избора на представители в прокурорската колегия и конституционната ревизия са въпроси, които могат да бъдат решени вкупом. Относно очакваното внасяне на предложение за създаването на специална парламентарна комисия за конституционни промени доц. Киселова посочи:    

image0 (9K)

„Правната комисия има много текуща работа и допълването на работата ѝ с конституционен дебат може да доведе до блокиране на обичайния законодателен процес. Временна комисия, която би направила дебат по конституционните предложения, се конституира по друг начин и това би дало равнопоставеност на парламентарните групи.“

„Президентът не каза единствено конституционна ревизия, той каза конституционни и законови промени“, уточни преподавателят. Според Наталия Киселова така държавният глава задава още възможности да се прецени кое може да бъде реализирано през законови промени и кое – да се уреди на по-високо конституционно ниво.

Законите могат да бъдат направени с обикновено мнозинство и за по-кратко време, докато за конституционна промяна е необходимо повече време, а опозицията търси слаби места, поясни тя.

Президентът продължава да търси „онази формула, която ще събере повече подкрепа“ за реформата в съда и прокуратурата – както сред магистратите, така и в Народното събрание, смята конституционалистът.

В съдебната система има проблеми и тези проблеми изкристализират и при изборите в нея, коментира доц. Наталия Киселова. По думите ѝ много по-сериозен от въпроса дали ще бъде успешна процедурата на искането за отстраняване на главния прокурор е въпросът дали остават същите правила за избор.

„Ако останем на същите правила, възпроизвеждането е много очаквано да бъде същото.“, добави тя.

„През въпроса за съдебната карта и начина, по който са разположени съдилищата и е гарантиран безпроблемния достъп на гражданите и бизнеса до съд, част от проблемите могат да бъдат решени“, отбеляза още в анализа си доц. Киселова.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 16 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!