Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Единственият квартал, в който съм загубил изборите, е „Лозенец“

Днес избраният за четвърти мандат кмет на Стара Загора Живко Тодоров даде пресконференция.

Разбира се в началото се обърна с благодарност към всички, които са му гласували доверие, но веднага след това направи бърз анализ на изборит за местна власт и премина към перспективите за развитие на Стара Загора, признавайки си и ред грешки.

Според Живко Тодоров ниската избирателна активност в общината се дължи на няколко фактора – поредните, вече шести избора за кратък период, нищо, че този път са за местна власт. Отмяната от ЦИК на машинния вот, която той не разбира и не подкрепя – напротив – самият той предпочита да гласува с машина, както и мнозина от поддръжниците му, които са млади хора: „Всичко това, което се случи с първия тур на изборите трябва да лежи на съвестта на онези, които го направиха“ – заяви кметът.  Най-загубилата от броя недействителни бюлетини, в Стара Загора е партия ГЕРБ и съответно нейната общинска листа (за кмет недействителните бюлетини са относително малко). Елементът на усещане за слаба конкуренция, също е изиграл своята роля, а единственият квартал, в който Живко Тодоров губи изборите, е „Лозенец“ – там най-много гласове имат две формации – ДПС и Земеделски народен съюз. Още по-любопитно за гласоподаването в този старозагорски квартал е, че избирателите му са гласували масово за общински листи, а не за кмет, което е силно озадачаваща насоченост на населението му към законодателната местна власт.

Според Тодоров, може би силно фрагментираният Общински съвет издава желанието на старозагорци за още по-голям контрол върху дейността на кмета и администрацията и приема това: „Най-големите си грешки съм допускал, когато съм имал голям политически комфорт, защото така човек е склонен да се отпуска. Не са ми нужни хора, които само да ме потупват по рамото. Ще разговарям и ще чуя критиките на опозицията като се съобразя с всяка градивна критика. Да, нужна ми е и подкрепа, за да може да се работи и общината да върви напред и ще търся тази подкрепа у всички партии и сдружения, които искат развитието на Стара Загора, защото след един наистина много тежък мандат като изтеклия, ни очаква друг, който никак няма да е лек и ще е свързан с кардинални промени“ – обясни той.

Този свой мандат кметът ще започне с крути мерки по подобряване работата на общинска администрация като ще бъдат освободени и освобождавани всички служители, които не искат, или не умеят да работят бързо, компетентно и любезно. Ще бъде въведен наистина много строг контрол спрямо фирмите-изпълнители на проекти в общината с всички позволени от закона средства като санкции и дори разтрогване на договори: „Най-големите негативи и като кмет, и в дори в личен план, са ми нанесли фирмите, неспособни да работят в срок и качествено. Признавам, че е моя грешката за твърде мекото, обяснително отношение към тях и за даването на уж нови шансове на такива, които не го заслужават.

„Много голяма моя грешка беше това, че последната година не присъствах на сесиите на Общински съвет. Това породи куп слухове че не живея в Стара Загора и не ходя на работа. Всъщност винаги съм бил в Общината и съм гледал всяка една от сесиите много внимателно, анализирал съм всеки детайл. И да – Живея в Стара Загора, не съм ходил другаде  нямам подобни намерения. Причината за тази ми грешка бе твърде острата ми реакция на отхвърленото от Общински съвет мое предложение за увеличаване, макар и минимално на някои общински данъци и такси. Още повече, че същият този Общински съвет бе прекомерно привързан към харченето и то в мандат на ковид, енергийна криза, инфлация, липса на възможност за бюджет поради липса на правителство и т.н. – всички го знаете. Не разбирах как точно си представят общинските съветници, че ще се появят средствата за харчовете, които гласуват. Повече няма да допусна подобна грешка – ще присъствам и ще отстоявам предложенията и вижданията си за възможното управление на общината в правилна посока. Не напразно в програмата ми е предвидено запазване на най-ниски данъци и такси спрямо останалите големи общини, но и на нивото от 2012 година както досега (тогава мнималната работна цаплата беше 290 лв.)“ – поясни Живко Тодоров.

Според него, за да има шанс за развитие и перспектива пред себе си във време на много сериозни промени и преструктуриране на икономиката, не само Стара Загора, но и страната се нуждаят от дясна политика, с ясни десни мерки, които да подкрепят работещите хора, защото единствено те могат да създадат блага, така че да има и за преразпределение, особено в небогата държава като като нашата.

На въпроса защо сега афишира своята мечта за Стара Загора, а не преди 12 години, кметът отговори: „Когато бях избран преди 12 години бях наистина „зелен“ и твърде много неща не бях забелязал. След избора се разходих из града и бях стреснат от огробния обем работа, който предстои. Стара Загора бе ужасно изостанала. Бяха спрени жизнено важни проекти, които други общини вече бяха реализирали – за канализация, депо за отпадъци, изграждане на инфраструктура и т.н., без които е невъзможно съвременно развитие. Всъщност нямахме дори един читав тротоар – навсякъде счупени плочки и зеещи дупки. За улиците да не говорим… От тогава до края на миналия мандат, това, което аз и екипът ми правехме – бе догонване на добрите общини, бе много, неблагодарна и груба работа, причиняваща много неудобства, много негативи, но абсолютно нужна. Едва сега, когато тази груба работа е на приключване, мога да говоря за мечтата си за Стара Загора и не – тя няма да стане за 4 години. Сигурно поне 20 ще са нужни, но вече имаме базата, от която можем да тръгнем в тази посока – Стара Загора, в която младите хора да остават на базата на добро образование (имаме проекти и за още нови училища). Ще проведа разговор с ръководството на Тракийски университет – абсолютно нужни са ни инженерни кадри, които в момента са най-търсени от бизнеса. За да използваме отсрочката за „Марица изток“, трябва да подготвим региона за прехода с привличане на много, различни и по възможност високотехнологични инвеститори. Това означава задължително наличие на образовани кадри. Означава индустриални зони – „Летището“, Еленино, частната АТЗ, които да предлагат максимално добри условия. Добро образование и добра, сигурна, високоплатена работа, е формулата за оставане на младите хора, за привличане дори на млади хора, т.е. за бъдеще на жизнена, икономически силна община, каквато искам да създадем и да почнем да създаваме още сега. С други думи, ще работя активно с правителството, с всички евентуални правителства през мандата ми, защото един кмет не може и не бива да изпълнява тясно партийни задачи, длъжен е да работи за гражданите и за развитието на своя регион“.

Да се надяваме, че всички новоизбрани – кмет, общински съветници, независимо от какви политически сили, ще намерят общ език и мотивация да работят за Стара Загора. Чака ги наистина тежък мандат в много, много тежки условия. И ако ще работят за настоящето и бъдещето на региона, наистина трябва да забравят за популизма и евтиния PR. А старозагорци трябва да се научат внимателно да наблюдават и анализират, за да не бъдат лъгани с невъзможни обещания (в предизборната кампания имаше много такива) и да задължават избраниците си да работят. Ако искате пример – давам го веднага: няма вариант всичко в общината да цъфне, селата и пътищата към тях да са идеални, услугите да работят перфектно – без високи данъци. Ставката от държавния бюджет няма да стане космическа, няма европроекти за всяко местно хрумване, макар че в тази община се реализира максимален брой такива, приходите от местни данъци и такси са такива, каквито ще ги гласуват съветниците. Регионът ще има шанс само, ако с тези пари се работи и се създава, но не и ако до стотинка се „изяждат“.


image0 (9K)