КНСБ иска поне още 600 млн. лв. за заплати, иначе – протести

КНСБ иска поне още 600 млн. лв. за заплати, иначе – протести

Главният икономист Любослав Костов обясни пред bTV как от 2,2 млрд. лева за заплати през 2024 г. всъщност остават 375 милиона, които да се насочат към възнагражденията на различни публични сектори.
„Бюджетът не е щедър на заплати – трябваше да има хоризонтална политика по доходите поне с десетина процента, за да се компенсира прогнозираната инфлация догодина и има ръст на реалната покупателна способност на хората в обществения сектор“, коментира той.

„За да не избягат хората в частния сектор и за да не продължаваме да говорим, че няма кадри в обществения сектор, освен реформи са необходими да се поддържат и конкурентни заплати“, посочи Костов.

Според него, ако искаме да вдигаме растежа, е необходимо да се стимулира потреблението на хората.
За 2024 г. е предвиден брутен вътрешен продукт от 205 милиарда лева.

Любослав Костов посочи, че са предвидени 2,2 млрд. лева за разходи на персонал. Те обаче се намаляват с 800 милиона и стават 1,4 млрд. лева – което е действителният ръст за разходите за персонал през 2024 г.
Той обясни още, че тези 800 милиона разлика ще останат в 2023 г., а действителният ръст се разделя на две пера – по 700 милиона. Първите от тях са насочени към увеличението на минималната работна заплата, която от първи януари става 933 лева. Те са за целогодишно полагане на ръст на заплати, които бяха осигурени през 2023 г.

„Това са пари, които осигуряват заплатите на нивото им от 2023 г. – така че да не намалеят“, обясни Любослав Костов.

„Вторите 700 милиона лева са истинската политика по доходите. От тях 290 милиона са за педагогически персонал, само че те на дават 125% ръст, а 8%. Има 28 милиона лева за култура и 375 милиона лева за всички останали – земеделие, здравеопазване, висше образование, държавно управление, транспорт“, коментира икономистът.

„375 милиона не са 2,2 милиарда лева“, заяви той.

“Само за БДЖ ни трябват 60 милиона – там имаме колективен трудов договор. 37 милиона ни трябват в градския транспорт в София, Варна и Бургас. Още 150 милиона ни трябват за средното образование, за да постигнем 125% от средната работна заплата. Трябват около 50 милиона лева за висшето образование, 93 милиона за земеделието, около 23 милиона лева – за агенциите в Министерството на труда и социалната политика. Трябват ни още около 180 милиона за здраве“, обясни Любослав Костов.

Тези пари са, за да осигурят поне 10% ръст на заплатите, догодина инфлацията ще е 5% по прогнози на Асен Василев“, посочи още той.

КНСБ ще иска поне още 600 милиона за доходи на хората, за да може да се осигури хоризонтална политика по доходите за хората. Ако те не бъдат дадени, декември ще има протести.

https://www.dnes.bg/

(Visited 13 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)