НАЙ-НОВИ:

КНСБ предложи вдигането на максималния осигурителен праг на 3600 лв. от октомври

От Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) предложиха на служебното правителство да включи в проекта за бюджетни промени увеличение на максималния осигурителен доход от 3000 на 3600 лева от 1 октомври тази година, съобщи БНР.

От синдиката предлагат и трансформирането на подкрепата за заетостта, предприета в началото на пандемията, известна като „60 на 40“, да бъде увеличена във времето, в което предприятията са принудени да не работят заради COVID-19. От КНСБ посочват, че по отношение на мерките за подкрепа на заетостта държавата „винаги може да поиска допълнителни средства“ по механизма за „Подкрепа при извънредни ситуации за намаляване на рисковете от безработица – SURE“. Според членовете на синдиката до момента по него са получени 511 млн. евро, от разпределените от ЕС общо 93 млрд.

Според КНСБ става въпрос за пропуснати ползи в „значителен размер“.

В понеделник Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие около предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. В него най-големи промени бяха направени по отношение на бюджета на здравната каса (НЗОК) и на общественото осигуряване за 2021 г. То предвижда до края на годината в държавната хазна да влязат допълнително 2 млрд. лева приходи, а разходите да се увеличат с 1,8 млрд. лева.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. . ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon