Ковачевски поиска 5 условия за старт на преговорите с ЕС

Република Северна Македония отхвърли предложението на френското председателство за вдигане на ветото за започване на преговори за членство в Европейския съюз. След срещата на върха Западни Балкани – Европейски съюз в Брюксел премиерът Димитър Ковачевски заяви, че предложението е неприемливо в този вариант и постави 5 условия Скопие да се съгласи на преговори.

Още по темата

23 юни 2022 19:34

107

„Тук сме, а преговори няма“ – с тези думи премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски откри пресконференцията, която даде съвместно с албанския си колега Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич, предаде БНР.

Ковачевски нарече България „държава, която е решила да се върне в миналото“ и категорично заяви: „Предложението в такава форма, каквато е в момента, е неприемливо за мен, за президента на държавата, за правителството, за коалиционните партньори и за гражданите на Република Северна Македония“.

Димитър Ковачевски поиска да бъдат изпълнени 5 условия на Скопие и ако те бъдат приети, то той ще се включи в разговорите за започване на преговори до края на френското председателство на ЕС:

„Ясна формулировка на македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност. Историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на преговорите. Преговорите между Северна Македония и Европейския съюз да започнат преди началото на процеса за конституционните промени за включване на българите, хърватите и черногорците в преамбюла на конституцията“.

И още – Ковачевски поиска „силни гаранции както от България, така и от Европейския съюз“ София да няма нови искания, различни от договорените в преговорната рамка и двустранния протокол. Който още не е съгласуван с България, отбеляза той.

„И, разбира се, всяко решение трябва да бъде консултирано с институциите на Република Северна Македония“, заяви премиерът на РСМ.

Разочарование към Европейския съюз показаха и другите двама лидери – на Албания и Сърбия. В дните преди срещата на върха Еди Рама предупреди, че ако няма вдигане на българското вето, то Тирана ще поиска да бъде отделена от Скопие по пътя към европейското членство. Днес Рама не коментира това, вместо това нарече действията на страната ни „българска лудост“ и повтори:

„България е позор, но не е само България. Причината е уродливия дух на разширяването, напълно уродлив. Този дух от споделена визия на една общност се превърна в отвлечен автомобил от една държава-членка. И видяхме – всеки път, когато нещо се случи в тази държава-членка, автомобилът се пуска в движение“.

Пресконференция след срещата на върха на Западни  Балкани – ЕС трябваше да дадат и председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, но тя беше отменена.

В отговор на журналистически въпрос Рама, Ковачевски и Вучич заявиха, че двамата европейски лидери са били много разочаровани и дълбоко тъжни от липсата на пробив.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 373 times, 308 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!