Ковид отделението в общинската Белодробна болница в Стара Загора остава пълно

Остава пълно отделението за лечение на COVID-19 в общинската Белодробна болница в Стара Загора. Леглата са общо 19 и се заемат веднага след изписването на пациент. Това съобщи за Радио Стара Загора д-р Камелия Харачерова, управител на лечебното заведение. По думите й тази вълна от заболеваемост е много по-продължителна.

„Много се различава и симптоматиката при тази вълна, много по-тежко и бавно протича лечението. Много по-често достигат до дихателна недостатъчност и много по-трудно излизат от това състояние“, посочи д-р Харачерова.

Тя уточни, че са единични случаите на хоспитализирани пациенти с поставени ваксини, те са около 5-6% и заболяването протича по-леко. Лекарката призова и хората да не прибягват към самолечение, а личните лекари да не изписват безотговорно по няколко вида антибиотик.

„Препоръчвам да се обръщат към колегите общопрактикуващи лекари и специалистите. Много по-прицелно ще бъде лечението и много по-бързо ще бъде хванат един пациенти когато се влошава.Антибиотиците имат своето място при лечение на ковид инфекцията, когато вече сме сигурни, че имаме усложнение. Призовавам колеги и пациенти да не дават по втори, трети и четвърти антибиотик. Ставаме безсилни при стигане до болнично лечение, защото групите антибиотици са определен брой и те не са толкова много и когато всички са изхабени в предварителни опити за лекуване, ние оставаме с вързани ръце. Когато 5-7 дни нещата се влошават за пациента, да не се сменя антибиотика да се пуснат необходимите изследвания и да се прецени как да се продължи лечението по-нататък. С безотговорното изписване на антибиотици в световен мащаб предизвикваме резистентност към антибиотици и микробиолозите алармират постоянно за този проблем.“, каза д-р Харачерова.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!